E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33804
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai ar tiesas spriedumu izmaksāta kompensācija, izbeidzot kopīpašumu, ir ar nodokli neapliekams ienākums

J
jautā:
04. septembrī, 2024
Liene

Labdien! Ar tiesas spriedumu ir izbeigts kopīpašums: vienam kopīpašniekam atdots īpašums, bet otram izmaksāta naudas kompensācija. Vai no saņemtās naudas kompensācijas ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis? 

A
atbild:
Šodien
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Kā skaidro VID nodokļu speciālisti, likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nav paredzēts, ka ar tiesas spriedumu izmaksāta naudas kompensācija, izbeidzot kopīpašumu, ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekams ienākums.   

Ja persona, izbeidzot īpašumtiesības, saņem ienākumu, vispārīgi tai ir jāmaksā nodoklis par ienākumu no kapitāla pieauguma, ja vien uz konkrēto gadījumu neattiecas kāds no likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā paredzētajiem izņēmumiem, kad gūtais ienākums ir ar nodokli neapliekams, piemēram, īpašums pirms tā pārdošanas piederējis vismaz piecus gadus un bija vienīgais personas īpašums, u. c. gadījumi. 

Aicinām jautājumus ar konkrētu situācijas aprakstu iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam savā EDS kontā, norādot nekustamā īpašuma adresi (kadastra numuru), un mēs izvērtēsim, vai individuālajā situācijā izpildās likuma nosacījumi, kas atbrīvo no nodokļa. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 285 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas