E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32658
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi

J
jautā:
14. maijā, 2024
Artūrs

Labdien! Vai man ir jāmaksā uzturlīdzekļi bērna mātei, ja bērns un viņa māte dzīvo kopā ar mani un visu nepieciešamo bērnam pērku es? 

A
atbild:
13. jūnijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Civillikums noteic, ka aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Savukārt bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). Civillikums arī skaidro, ka kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi.  

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja jūs dzīvojat kopā ar savu bērnu un bērna māti, tad arī rūpes par bērnu īstenojamas kopīgi un jums nebūtu pienākuma maksāt uzturlīdzekļus.  

Tomēr precīzu atbildi nevaram sniegt, jo nav zināms, vai un uz kāda pamata līdz šim esat maksājis uzturlīdzekļus. Turklāt arī bērna mātei jābūt vienisprātis, ka uzturlīdzekļi netiks maksāti.  

Ja pirms tam ir noslēgta vienošanās, to var mainīt, savukārt, ja uzturlīdzekļi maksāti ar tiesas lēmumu, jums jāiesniedz prasības pieteikums tiesā par uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukšanu, jo mainījušies apstākļi (tas būs jāpierāda). Pretējā gadījumā, pārstājot maksāt uzturlīdzekļus, jums veidosies parāds saistībā ar lēmuma neizpildi.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas