DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Jārespektē Gruzijas pilsoņu cerības un vēlmes uz demokrātisku nākotni

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ceturtdien, 27. jūnijā, Strasbūrā vadīja asamblejas Monitoringa un Juridiskās komiteju rīkoto noklausīšanos par ārvalstu ietekmes regulēšanu, labo praksi un Eiropas standartiem. 

“Mums jābūt gataviem cīnīties pret ļaunprātīgu trešo valstu iejaukšanos mūsu demokrātiskajos procesos. Vienlaikus tas ir jādara, ievērojot valstu pienākumus un nekaitējot cilvēku pamattiesībām un brīvībām. Likumdevējiem ir jābūt skaidram redzējumam, kuri pasākumi atbilst demokrātijas standartiem un kuri tos pārkāpj,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Komiteju rīkotajā tematiskajā sēdē kā eksperte piedalījās arī Eiropas Padomes ekspertu grupas konstitucionālajos jautājumos (Venēcijas komisija) viceprezidente Veronika Bīlkova (Veronika Bílková) un argumentēja par principiem, kas ņemami vērā, izstrādājot šāda veida regulējumus. Tāpat arī tika apspriesta situācija Gruzijā un Venēcijas komisijas sagatavotais viedoklis par Gruzijas ārvalstu ietekmes pārredzamības likumu.

Savukārt asamblejas plenārsēdē, prezentējot Monitoringa komitejas izstrādāto ziņojumu par demokrātijas izaicinājumiem Gruzijā, Z.Kalniņa-Lukaševica kā šīs komitejas priekšsēdētāja uzsvēra, ka “nesenie notikumi Gruzijā rada nopietnas šaubas par valsts apņemšanos ievērot starptautiskās demokrātijas normas un turpināt eiroatlantisko integrāciju, kā arī šaubas par Gruzijas gatavību pildīt savas saistības, ko tā uzņēmās, kļūstot par Eiropas Padomes dalībvalsti”.

“Diemžēl pretrunīgi vērtētā ārvalstu ietekmes pārredzamības likuma pieņemšana nav atsevišķs notikums, bet gan kulminācija vairāku notikumu virknei.  Tas liecina par pavērsienu, kas ir pretrunā demokrātijas principiem. Šos notikumus nevar aplūkot atsevišķi no gaidāmajām vēlēšanām Gruzijā, kas tagad ir izvērtušās par de facto referendumu par Gruzijas demokrātisko un ārpolitisko trajektoriju. Tāpēc komiteja mudina varas iestādes mainīt šo tendenci un pilnībā apņemties ievērot Eiropas Padomes dalībvalsts saistības augstāko demokrātijas un cilvēktiesību principu aizsardzībai,” pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Asamblejas apstiprinātajā ziņojumā atkārtoti apliecināta apņemšanās sadarboties un veidot dialogu ar visiem politiskajiem spēkiem valstī un izteikta atzinība Gruzijas pilsoņu apņēmībai atbalstīt valsts demokrātisko attīstību un turpmāko eiroatlantisko integrāciju.

“Ir jānovērtē un jārespektē Gruzijas pilsoņu cerības un vēlmes uz demokrātisku nākotni, kas ir stingri nostiprināta Eiropas ģimenē,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Šonedēļ Strasbūrā norisinās asamblejas vasaras sesija. Tajā piedalās visi Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejas Latvijas delegācijas pārstāvji: vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un deputāti Edmunds Cepurītis, Andris Bērziņš, Ināra Mūrniece, Ričards Šlesers un Aiva Vīksna.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI