SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Nenoskaidrotas piederības būves varēs apvienot vienā īpašumā ar zemi

Stājas spēkā 27.06.2024.

FOTO: Ivars Soikāns, LETA. Attēlam ir ilustratīva nozīme.

Ja uz zemes īpašniekam piederošas zemes atrodas nenoskaidrotas piederības ēka, kas uzbūvēta līdz 1993. gada 5. aprīlim, tad turpmāk viņš bez atsevišķa tiesvedības procesa ierosināšanas tiesā varēs apvienot vienā īpašumā gan ēku, gan zemi. To paredz likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” grozījumi, kas stājušies spēkā 27. jūnijā.

Grozījumi likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 18. pantā paredz: ja uz fiziskās personas zemes atrodas likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” (Civillikuma spēkā stāšanās likums) 14. panta ceturtajā daļā minētās ēkas (būves) un Kadastra informācijas sistēmā vai zemesgrāmatā tām nav reģistrēts īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, tad ēkas (būves) ierakstāmas zemesgrāmatā uz šīs personas vārda.

Pamats šādai darbībai ir Valsts zemes dienesta sniegtā informācija par to, ka ēkas (būves) pirms 1993. gada 5. aprīļa nav reģistrētas uz citas personas vārda. Datums – 1993. gada 5. aprīlis – noteikts, jo tad tika atjaunots Zemesgrāmatu likuma spēks.

Zemes īpašniekam nostiprinājuma lūgumam ir jāpievieno arī apliecinājums, ka nav strīda par tiesībām un viņš saskaņā ar Krimināllikumu ir informēts par atbildību, kas tiek piemērota, ja sniegtas nepatiesas ziņas.

Papildinot likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 18. panta trešo daļu, vienlaikus noteikts, ka vienkāršotā kārtība ēkas ierakstīšanai zemesgrāmatā uz zemes īpašnieka vārda ir piemērojama arī tad, ja zemes īpašnieks pirms vēršanās tiesā ir ticis reģistrēts Kadastra informācijas sistēmā kā tiesiskais valdītājs Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 44. panta otrās daļas 4.1 punkta kārtībā.

Saskaņā ar Civillikuma spēkā stāšanās likuma 14. panta ceturto daļu būves, kuras zemesgrāmatu nodaļā, Valsts zemes dienestā vai pašvaldībā nav reģistrētas kā patstāvīgi īpašuma objekti, uzskatāmas par zemes īpašnieka īpašumu atbilstoši Civillikuma 968. pantam. Tas noteic zemes un ēkas vienotības principu, respektīvi, uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI