DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
15
15

Tukuma novada svētku kulminācijā skatītājus sagaida grandiozs deju lieluzvedums “Precību tirgus atkal Tukumā”

Publicitātes foto

No 18. līdz 21. jūlijam Tukumu piepildīs līksms noskaņojums, skanīgas balsis, lustīgi dejotāji un dažādi aizraujoši pārsteigumi, kas ikvienu priecēs Tukuma novada svētkos “Tiekamies Tukumā”. Šogad svētki taps izceļot mūsu novadniekus, iepazīstinot skatītājus ar pašmāju talantiem un Tukuma novadam raksturīgām lietām – savienojot visas šīs sastāvdaļas tiek radīts svētku kulminācijas notikums – lieluzvedums “Precību tirgus atkal Tukumā”.

Sestdienas vakarā, 20. jūlijā plkst. 22.00, Durbes estrādē notiks vērienīgs lieluzvedums “Precību tirgus atkal Tukumā”, kurā piedalīsies 36 deju kolektīvi no Tukuma, Kandavas, Slampes, Pūres, Engures, Zantes, Tumes, Jaunpils, Viesatu, Matkules, Džūkstes, Smārdes, Zemītes, Sēmes un Zentenes, kā arī Jūrmalas un Rīgas. Dziedās 12 kori no Engures, Irlavas, Jaunpils, Kandavas, Pūres, Tukuma Tumes un Zantes. Kopā – vairāk nekā 1400 koru un deju kolektīvu dalībnieku, daiļamatnieku un aktieru.

Pagājušā gadsimta 20. un 30. gados Tukumā viens no galvenajiem gada notikumiem bija tirgus, kurā svarīgāka par tirgošanos bija savas otras pusītes izraudzīšanās, lai vēlāk varētu svinēt kāzas. Tirgu bija iecienījuši gan jauni, gan veci precēties gribētāji no visas Latvijas. Lieluzveduma scenārijs balstīts šajā senajā tradīcijā, kur jaušams senatnīgs Kurzemes tirgus dzīvīgums. Atklāsim noslēpumu, ka teksti un dialogi, kas būs dzirdami uzvedumā, aizgūti no žurnālu “Atpūta” lappusēm, tādēļ teatralizētās ainas saglabās savu neviltotību un šarmu.

Uzvedumu caurvīs stāsts par to, ka divi jauni cilvēki ierodas Tukuma precību tirgū cerībā atrast sev otro pusīti un kopā doties prom no tirgus. Sendienās tirgus bija uzskatāms par vienīgo sabiedrisko dzīvi visa gada laikā. Ja savā tuvākajā ciemā neizdevās atrast sievu vai vīru, tad precību tirgus bija vienīgā iespēja. Ja to palaida garām, tad atkal bija jāgaida nākamais gads.

Precību stāstu dziedātāji un dejotāji izstāstīs ar teju 30 dziesmām un dejām, kuras radušās dažādos laika posmos. Tās ir gan tautā iemīļotas, gan no jauna radītas un vislabāk atklāj varoņu raksturus, raisa notikumus, veido arī pārsteigumus un aizved līdz laimīgām beigām.

Kurš gan pratīs izstāstīt novada stāstus labāk kā paši novadnieki? Tādēļ radošajā veikumā lielu artavu sniedz mūsu novada cilvēki. Lieluzveduma radošo komandu veido režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, Dziesmu un Deju svētku virsvadītāja Zanda Mūrniece un virsdiriģents Romāns Vanags, dramaturgs Artūrs Dīcis. Deju laukuma inscinējumu virsvadītāji Rūta Cīrule, Gunta Skuja, Jānis Ērglis, Artis Puriņš, Dagmāra Bārbale, Zane Behmane, Inese Cīrule, Madara Augule, Zanda Mūrniece. Kopkora diriģenti Tālivaldis Gulbis, Rūdolfs Bacāns, Lāsma Pommere, Dace Perševica, Anda Šicāne, Nora Vanaga, Sanita Apine, Vija Fogele, Zane Ņukša-Valdmane un Andra Vilkauša. Kostīmu māksliniece Baiba Litiņa katram priekšnesumam veido pārdmātu vizuālo ietērpu. Gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un Reinis Suhanovs

Durbes estrādi pārvērtīs par Tukuma tirgus atmosfēru pagājušā gadsimta sākuma sajūtās. Lieluzveduma muzikālais vadītājs Kristaps Krievkalns ar mūziķu grupu un solistiem katru priekšnesumu izspēlēs īpaši šim uzvedumam veidotās aranžijās.

Aicinām mūsu novada iedzīvotājus un viesus apmeklēt lieluzvedumu, būt daļai no šī nozīmīgā notikuma un izbaudīt senā precību tirgus atmosfēru.

Svētkus rīko Tukuma novada pašvaldība. Lieluzveduma producents – Tukuma pilsētas Kultūras nams.

Tiekamies novada svētkos! Tiekamies Tukumā!

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI