SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
2
2

Palielinoties kadastrālajām vērtībām, pieaugs zemes lietošanas maksa dalītajā īpašumā

Dalītajā īpašumā ir 206 000 būvju, tajā skaitā 9000 daudzdzīvokļu māju (300 000 dzīvokļu īpašumu) un 32 000 savrupmāju uz citām personām piederošām 70 000 zemes vienībām. Kad tiks aktualizētas līdz šim “iesaldētās” kadastrālās vērtības, būvju īpašniekiem pieaugs zemes likumiskās lietošanas maksa, kas ir 4% no kadastrālās vērtības gadā. Pakāpenisks maksas pieaugums paredzēts tikai dzīvokļu īpašniekiem: maksājums par zemes likumisko lietošanu no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim katru gadu palielināsies par 30%, salīdzinot ar iepriekšējā gada maksājumu.

FOTO: Ieva Čīka, LETA.

Lai mazinātu zemes īpašnieku slogu, mainīta kārtība, kā tiek piemērota zemes likumiskās lietošanas maksa dalītajā īpašumā. Vienlaikus tiek palielināta zemes lietotāju atbildība par kavētu maksājumu. Ņemot vērā, ka no 2025. gada palielināsies zemes kadastrālā vērtība, pieaugs arī dalītā īpašuma zemes lietošanas maksa. Savukārt dzīvokļu īpašniekiem maksas pieaugums uz laiku būs ierobežots – tā ik gadu palielināsies par 30%.

Zemes likumiskās lietošanas maksa (4% no kadastrālās vērtības gadā) no 2022. gada ir noteikta likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” (Civillikuma spēkā stāšanās likums).

Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu*, Saeima pieņēma grozījumus Civillikuma spēkā stāšanās likumā. Tie stājas spēkā 1. jūlijā.

* Satversmes tiesa 2023. gada 2. maija spriedumā lietā Nr. 2022–02–01 atzina, ka šāds likumiskās lietošanas maksas lielums nepilda atlīdzības funkciju. Satversmes tiesa uzskatīja, ka lietošanas maksas apmēra noteikšanā nav ņemti vērā izdevumi, kas samazina zemes īpašnieka ienākumu no lietošanā nodotās zemes (papildu administrēšanas un tiesvedības izdevumi, ja būves īpašnieks lietošanas maksu labprātīgi nemaksā).

Tiesa īpašu uzmanību pievērsa arī tam, ka kadastrālās vērtības bāzes noteikšanai tiek izmantoti dati par nekustamā īpašuma tirgu 2012. gadā un kadastrālās vērtības neatbilst pašreizējai tirgus situācijai.

Satversmes tiesa dažas likuma normas atzina par Satversmei neatbilstošām un spēkā neesošām no 2024. gada 1. jūlija.

Parādnieki maksās par zemes īpašnieka izdevumiem

Likumā pašreiz noteiktā zemes lietošanas maksa – 4% no kadastrālās vērtības gadā – netiek mainīta.

Taču, lai zemes īpašniekam mazinātu izmaksas, kas var rasties likumiskās lietošanas maksas saņemšanā, un samazinātu maksas kavējumu negatīvās sekas, būvju īpašniekiem būs jāmaksā par izdevumiem, kuri rodas zemes īpašniekam, nosūtot maksāšanas paziņojumu, kā arī par kavētu maksājumu.

Tas ietverts likuma 38. pantā, kurā no 1. jūlija noteikts:

“Būves īpašniekam uz likuma pamata ir pienākums maksāt lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām, kā arī segt maksāšanas paziņojuma izmaksas. Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir četri procenti no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā. Maksāšanas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas gadā katrs būves īpašnieks (kopīpašnieks, dzīvokļa īpašuma īpašnieks) sedz 15 eiro apmērā. Ja dzīvojamā mājā lietošanas maksas samaksa tiek veikta ar pārvaldnieka starpniecību, maksāšanas paziņojums nosūtāms pārvaldniekam viens paziņojums attiecībā uz visiem būves īpašniekiem (kopīpašniekiem, dzīvokļa īpašuma īpašniekiem). Būves īpašnieks un zemes īpašnieks var rakstveidā vienoties par citu lietošanas maksas un maksāšanas paziņojuma izmaksu apmēru. Šāda vienošanās nesaista nekustamā īpašuma ieguvēju, mainoties būves vai zemes īpašniekam.”

Vēl šī panta papildinājumā noteikts, ka “maksāšanas paziņojuma izmaksas pēc tā saņemšanas sedz kopā ar nākamo lietošanas maksas maksājumu”.

Savukārt, “ja ir iestājies lietošanas maksas samaksas nokavējums, parādnieks zemes īpašniekam atlīdzina katra kavēta maksājuma atgūšanas izdevumus 30 eiro apmērā, ja vien zemes īpašnieks pats nav vainojams nokavējumā. Izdevumu atlīdzināšana neatbrīvo parādnieku no pienākuma atlīdzināt zemes īpašniekam radušos zaudējumus, ciktāl tie pārsniedz minētos izdevumus”.

Dzīvokļu īpašniekiem maksa augs pakāpeniski

Grozījumi neparedz palielināt pašlaik likumā noteikto zemes lietošanas maksu (4% apmērā), tomēr maksājums no 2025. gada palielināsies kadastrālo vērtību pieauguma dēļ.

Savukārt dzīvokļu īpašniekiem paredzēts pakāpenisks maksas pieaugums. No 2025. gada 1. janvāra izmaiņas lietošanas maksā variēs atkarībā no būves veida un kadastrālo vērtību izmaiņām konkrētajā teritorijā, bet 2029. gadā zemes likumiskās lietošanas maksas apmērs arī dzīvojamajās mājās atbildīs aktuālajām zemes kadastrālajām vērtībām.

Tāpēc likuma 42. pants papildināts ar jaunu septīto daļu: “Ja zemes likumiskās lietošanas tiesības attiecas uz dzīvojamās ēkas īpašniekiem un lietošanā esošās zemes kadastrālā vērtība 2025. gada 1. janvārī ir lielāka par tās 2024. gadā spēkā esošo kadastrālo vērtību, tai atbilstošais maksājums par zemes likumisko lietošanu no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim katru gadu palielinās par 30 procentiem pret iepriekšējā gada maksājumu, līdz tiek sasniegts atbilstošais zemes likumiskās lietošanas maksas apmērs no aktuālās kadastrālās vērtības.”

LV portāls jau rakstīja, ka 27. jūnijā stājās spēkā Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumi, kas paredz aktualizēt vairāk nekā 10 gadus nemainītās kadastrālās vērtības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI