SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ģimene, kuras bērni dien valsts aizsardzības dienestā, saglabās daudzbērnu ģimenes statusu

Stājas spēkā 29.06.2024.

FOTO: Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija).

Ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumiem, kas stājas spēkā 29. jūnijā, tiek paplašināta daudzbērnu ģimenes definīcija, lai trīs bērnu ģimenes nezaudētu šo statusu tad, ja jaunietis tiek iesaukts vai brīvprātīgi iestājas valsts aizsardzības dienestā.

Turpmāk Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikts, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par daudzbērnu ģimenes bērnu ir uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību vai 11 mēnešus pilda valsts aizsardzības dienestu.

Līdz šim pilngadību sasniedzis jaunietis bija uzskatāms par daudzbērnu ģimenes bērnu tikai tad, ja turpināja iegūt izglītību.

Tāpēc varēja izveidoties situācija, ka ģimenes, kuru bērni dienestā devās no augstskolas vai profesionālās izglītības iestādes un uz laiku pārtrauca mācības, saglabāja daudzbērnu ģimenes statusu. Savukārt ģimenes, kuru jaunieši tika iesaukti vasaras mēnešos uzreiz pēc vidusskolas pabeigšanas, šo statusu zaudēja, kaut arī situācija bija identiska.

Likums grozīts, lai novērstu netaisnību, ka, pilngadību sasniegušajam jaunietim dodoties pildīt savu Latvijas pilsoņa pienākumu valsts aizsardzības dienestā, trīs bērnu ģimene tādējādi zaudēja Goda ģimenes statusu un ar to saistītos papildu atvieglojumus, teikts likumprojekta anotācijā.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI