SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Kādu samaksu saņems valsts aizsardzības dienestā iesauktie

Stājas spēkā 12.07.2023.

Valsts aizsardzības dienesta karavīram un alternatīvā dienesta veicējam ir tiesības saņemt dienesta pienākumu izpildes kompensāciju. Tiem, kuriem ir bērni, ģimenes un bērna atbalstam dienesta laikā ik mēnesi izmaksā 200 eiro pabalstu par katru bērnu.

FOTO: srž. Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienesta likumā gan karavīram, gan alternatīvā dienesta veicējam paredzētas tiesības saņemt dienesta pienākumu izpildes mēneša kompensāciju. Karavīriem, kuri pieteikušies valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi, ikmēneša maksājums būs divreiz lielāks. Tie, kam ir bērni, saņems pabalstu katra bērna uzturēšanai.

Kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 375 “Par valsts aizsardzības dienestā izmaksājamo kompensāciju un pabalsta apmēru un izmaksas kārtību”, kas stājas spēkā trešdien, 12. jūlijā. Noteikumi ir piemērojami jau no šā gada 1. jūlija.

Valsts aizsardzības likuma 28. pantā dienošajiem ir paredzēta gan ikmēneša kompensācija, gan slimības naudas izmaksa darbnespējas gadījumā. Savukārt likuma 31. panta trešajā daļā paredzēts pabalsts bērnu uzturēšanai.

Kompensācija karavīriem

  • Valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīram, kurš pieteicies valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi, ik mēnesi izmaksā dienesta pienākumu izpildes kompensāciju – 600 eiro – un, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, papildus vienreizēju kompensāciju 1100 eiro.
  • VAD karavīram, kurš dienestā iesaukts obligātā kārtā, ik mēnesi izmaksā dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 300 eiro apmērā un, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, papildus vienreizēju kompensāciju 1100 eiro.

Ja kādu likumā paredzēto apstākļu dēļ būs nodienēts mazāk par likumā noteikto laiku (piemēram, karavīrs atvaļināts veselības stāvokļa dēļ), tad kompensācija tiks maksāta proporcionāli dienestā pavadītajam periodam.

Savukārt vienreizēju kompensāciju 1100 eiro apmērā proporcionāli nodienētajam laikam saņems valsts aizsardzības dienesta karavīrs, kurš, nepabeidzot valsts aizsardzības dienestu, no tā tiek atvaļināts divu iemeslu dēļ:

Kompensācija karavīriem VAD laikā Zemessardzē un rezerves virsnieka programmā

Kompensāciju proporcionāls aprēķins paredzēts VAD karavīram, kurš dienestu pilda Latvijas Republikas Zemessardzē vai apgūst augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieku programmu.

Proti, par katru mācību vai dienesta uzdevumu izpildes dienu regulārā kompensācija tiek aprēķināta proporcionāli no ikmēneša kompensācijas (no 600 eiro vai no 300 eiro). Savukārt, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, papildus izmaksā arī vienreizēju kompensāciju, to aprēķinot no 1100 eiro proporcionāli nodienētajam laikam.

Kompensācija alternatīvā dienesta veicējiem

Ik mēnesi izmaksā 400 eiro kompensāciju. Alternatīvā dienesta veicējs saņem šo kompensāciju proporcionāli nodienētajam laikam, ja viņš ir atvaļināts no alternatīvā dienesta pirms dienesta termiņa beigām Valsts aizsardzības dienesta likuma 25. panta trešajā daļā minētā iemesla dēļ (atvaļināts veselības stāvokļa dēļ, sodīts u. c.)

Pabalsts par katru bērnu – visiem dienošajiem

VAD karavīram, kurš valsts aizsardzības militāro dienestu pilda 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā vai Latvijas Republikas Zemessardzes vienībā, un alternatīvā dienesta veicējam bērna uzturēšanai dienesta laikā piešķir pabalstu, kuru izmaksā dienesta laikā:

  • ik mēnesi 200 eiro apmērā par katru bērnu.

Slimības nauda

Slimības naudas kompensāciju būs VAD karavīram, kurš dienestu pilda Zemessardzē vai apgūst augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieku programmu. Tā noteikta 100% apmērā no ikmēneša kompensācijas (no 600 vai no 300 eiro) par pārejošas darbnespējas periodu, kas iestājies un iekrīt dienesta pienākumu izpildes laikā, sākot ar:

  • otro darbnespējas dienu, ja izsniegta darbnespējas lapa A un VAD karavīrs nesaņem slimības naudu no darba devēja;
  • pirmo darbnespējas dienu, ja izsniegta darbnespējas lapa B un VAD karavīrs nesaņem slimības pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras.

Valsts aizsardzības dienesta karavīram, kas dienestu pilda 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā, un alternatīvā dienesta veicējam slimības naudas kompensācija netiks maksāta, bet pārejošas darbnespējas laikā (kā priekšnosacījums attaisnotai prombūtnei un nespējai pildīt valsts aizsardzības dienestu) turpinās maksāt dienesta pienākumu izpildes kompensāciju, paskaidrots noteikumu anotācijā.

Ikmēneša kompensācijas apjoma noteikšanā VAD dienošajiem ņemta tuvējo reģiona valstu pieredze, norādīts anotācijā. 2022. gadā Igaunijā dienošie atkarībā no dienesta pakāpes saņēma dienesta pienākumu izpildes kompensāciju no 115 eiro līdz 230 eiro mēnesī. Lietuvā dienošie saņēma, sākot no 92 eiro mēnesī līdz gandrīz 240 eiro mēnesī, ja jaunietis dienestā bija pieteicies brīvprātīgi. Somijā dienošie mēnesī vidēji saņēma no 160 eiro līdz gandrīz 380 eiro mēnesī, un kompensācijas apjoms pieaug atbilstoši nodienētajam laikam. Zviedrijā kompensācijas apjoms bija 416,68 eiro mēnesī. Austrijā dienošie saņēma kompensācijas 328,70 eiro mēnesī.

Plašāk par tēmu LV portāla skaidrojumā >>

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI