SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
4
4

Nosaka kārtību iesaukšanai valsts aizsardzības dienestā

Stājas spēkā 19.07.2023.

FOTO: srž. Ēriks Kukutis (Aizsardzības ministrija)

Trešdien, 19. jūlijā, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā iesaucamie tiek atlasīti un apmācīti valsts aizsardzības dienestam. Noteikumi paredz valsts aizsardzības dienestam pakļauto jauniešu atlasi pēc nejaušības principa jeb izlozes kārtībā.

Jaunajos Ministru kabineta noteikumos Nr. 409 “Noteikumi par kārtību, kādā pilsoņus reģistrē, uzskaita, atlasa un iesauc valsts aizsardzības dienestā, un valsts aizsardzības militārajā dienestā apgūstamajām zināšanām un prasmēm” ir definēta kārtība, kādā Aizsardzības ministrija (AM) veic valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi pieteikušos pilsoņu, kā arī pēc atlases principa iesaukto pilsoņu reģistrāciju, uzskaiti un iesaukšanu.

Noteikumos ir aprakstīts arī valsts aizsardzības militārā dienesta laikā apgūstamais teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu kopums. Tāpat noteikumi paredz kārtību, kādā AM izsniedz izziņas par pilsoņa iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā vai iesaukšanas atlikšanu, kā arī par dienesta izpildes veidu un atvaļināšanu.

Iesaucamo reģistrāciju veiks AM, un reģistrā tiks iekļauta informācija par visiem Latvijas pilsoņiem – vīriešiem, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra un ir sasnieguši 17 gadu vecumu. Ja iesaucamais neiegūst izglītību vidējās izglītības pakāpē, tad viņš ir pakļauts iesaukšanai uzreiz pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

 

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Izlozējamo skaits – izvērtējot vēsturiskos datus

Pēc tam, kad aizsardzības ministrs būs izdevis pavēli par iesaukumu valsts aizsardzības militārajā dienestā, AM sabiedrību informēs par termiņu, līdz kuram var brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības militārajam dienestam.

Informācija par pieteikšanās termiņu un citiem ar valsts aizsardzības dienestu saistītajiem jautājumiem tiks publicēta vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv.

Pēc tam, kad būs noslēgusies brīvprātīgā pieteikšanās dienestam, izvērtējot vēsturiskos datus par iesaucamajiem, kuri neatbilst vai atbilst valsts aizsardzības dienestam noteiktajām prasībām, ar aizsardzības ministra pavēli tiks noteikts pēc nejaušības principa atlasāmo iesaucamo skaits un atlases veikšanas datums.

Atlase – izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru

Iesaucamos atlasei pēc nejaušības principa reģistrēs pa administratīvajām teritorijām, piešķirot katram pilsonim kārtas numuru attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

Iesaucamos, kuri normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei būs paziņojuši savu dzīvesvietas adresi ārvalstīs, reģistrēs pie Rīgas valstspilsētas administratīvās teritorijas.

Atlase tiks veikta, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru, kas pēc nejaušības principa atlasīs noteiktu kārtas numuru skaitu. Visi atlasītie kārtas numuri tiks sakārtoti nejaušā secībā.

Atlasē kā novērotāji klātienē varēs pieteikties plašsaziņas līdzekļu, nevalstisko organizāciju un sabiedrības pārstāvji.

Pēc nejaušības principa atlasītajiem iesaucamajiem uz oficiālo elektronisko adresi vai deklarētās dzīvesvietas adresi tiks nosūtīta informācija par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā un pavēste par ierašanos uz veselības pārbaudi.

Saņemot šo informāciju, atlasītajiem pilsoņiem būs pienākums piecu darba dienu laikā aizpildīt anketu platformā www.klustikaravirs.lv.

Kā jau LV portāls informējis, saskaņā ar Oficiālās elektroniskās adreses likumu e-adrese no šī gada 1. jūnija ir obligāta Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – no 18 līdz 27 gadu vecumam. Oficiālo elektronisko adresi var izveidot vienotajā elektronisko pakalpojumu portālā www.latvija.lv, klikšķinot uz banera “e-adrese”.

Iekļaušana izlozē atkārtoti un alternatīvais dienests

Gan brīvprātīgi pieteikušos, gan pēc nejaušības principa atlasīto pilsoņu atbilstību dienestam vērtēs rindas kārtībā. Ja iesaukums tiks pilnībā nokomplektēts ātrāk, nekā izvērtēta atbilstība visiem iesaucamajiem, tad neizvērtētie pilsoņi dienestam nākamajā iesaukumā varēs pieteikties vispārējā kārtībā.

Ja brīdī, kad tiks veidots nākamais valsts aizsardzības dienestam pakļauto pilsoņu saraksts, pilsonis joprojām atbildīs nosacījumiem, tad viņš var tikt atkārtoti iekļauts atlasē pēc nejaušības principa.

Ja savu domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ iesaucamais nevar pildīt militāro dienestu, tad viņš par to informē AM un iesniedz tās izveidotajai kontroles komisijai adresētu pieteikumu. Arī šajā gadījumā iesaucamajam būs jāizpilda anketa platformā www.klustikaravirs.lv un jāiziet veselības pārbaude.

Kā jau LV portāls vēstījis, kontroles komisija, pieņemot lēmumu par iesaukšanu alternatīvajā dienestā, norāda alternatīvā dienesta pildīšanas vietu. Ja kontroles komisija iesaucamā pieteikumu alternatīvā dienesta pildīšanai ir noraidījusi, tad AM nodrošina personas iesaukšanu VAD.

Vairāk par tēmu >>

AM, nosakot iesaucamā valsts aizsardzības dienesta veidu un izpildes vietu, varēs ņemt vērā iesaucamā iepriekš iegūto izglītību, profesionālo pieredzi un dzīvesvietu, kā arī iesaucamā norādīto vēlamo dienesta veidu un vietu.

Lēmumu var apstrīdēt

Saskaņā ar Valsts aizsardzības dienesta likumu AM lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības militārajā dienestā, valsts aizsardzības dienesta atlikšanu vai atteikumu iesaukt tajā iesaucamais var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, iesniedzot attiecīgu iesniegumu kontroles komisijai. Kontroles komisijas lēmumu iesaucamais var pārsūdzēt tiesā minētajā likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat var pārsūdzēt kontroles komisijas lēmumu par atteikumu aizstāt valsts aizsardzības militāro dienestu ar alternatīvo dienestu.

Otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks janvārī, Latvijas pilsoņi sākumā tiek aicināti pieteikties brīvprātīgi līdz 2023. gada 21. jūlijam. Ja šajā termiņā vēlamais cilvēku skaits 11 mēnešu ilgajam dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos netiks sasniegts, tad iztrūkstošo noteiks ar atlasi pēc nejaušības principa, kas tiek plānota 2023. gada 10. augustā, informē AM.

Jau ziņots, ka 1. jūlijā dienestu sāka VAD pirmā iesaukuma karavīri – kopumā 254 Latvijas pilsoņi. Pieteikušies dienestam bija gandrīz divreiz vairāk jauniešu, taču liela daļa no viņiem atsijāta veselības problēmu dēļ vai atsaukusi iesniegumus.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI