SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
6
6

Valsts aizsardzības dienests – otrais iesaukums. Pieteikšanās un atlases kārtība

FOTO: Rebeka Žeire, LETA

Ir sākusies pieteikšanās 2024. gada valsts aizsardzības dienesta janvāra iesaukumam. Nākamgad paredzēti divi iesaukumi – janvārī un jūlijā –, kopā rekrutējot līdz 850 jauniešu. Aizsardzības ministrija informē, ka brīvprātīga pieteikšanās notiks pamatā rindas kārtībā – ja pilsonis vēlas valsts aizsardzības militāro dienestu pildīt kādā noteiktā veidā, tad viņam pēc iespējas savlaicīgāk tam jāpiesakās. LV portāls skaidro dienesta veidu izvēles nosacījumus un iesaukuma kārtību.

īsumā
  • Aizsardzības ministrija aicina jauniešus pieteikties 2024. gada valsts aizsardzības dienesta janvāra iesaukumam. 2024. gadā iesaukumu paredzēts veikt divas reizes – janvārī un jūlijā.
  • VAD var pildīt trīs veidos: 11 mēnešus NBS regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā; piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu; piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu.
  • Piesakoties VAD brīvprātīgi, var izvēlēties dienesta veidu un vietu. Brīvprātīga pieteikšanās notiks pamatā rindas kārtībā – ja pilsonis vēlas valsts aizsardzības militāro dienestu pildīt kādā noteiktā veidā, tad viņam pēc iespējas savlaicīgāk tam jāpiesakās.
  • Izņēmums no vispārējās kārtības ir pilsoņi, kuri apgūst ārsta, ārsta palīga vai māsas profesiju. Arī tad, ja minētie pilsoņi tiks iesaukti atlasē pēc nejaušības principa, viņi pēc saviem ieskatiem varēs izvēlēties vienu no valsts aizsardzības militārā dienesta izpildes veidiem.
  • Ja līdz 15. jūlijam, kad noslēdzas brīvprātīgās pieteikšanās termiņš, vēlamais cilvēku skaits 11 mēnešu ilgajam dienestam NBS netiks sasniegts, tad pārējos iesaucamos atlasīs pēc nejaušības principa. Šī atlase plānota 2023. gada 10. augustā.
  • No šī gada 1. jūnija Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – no 18 līdz 27 gadu vecumam obligāta ir e-adrese, uz kuru tiks nosūtīta informācija par iesaukumu. Ja e-adrese nav izveidota, tad pavēste tiks nosūtīta uz deklarēto dzīvesvietu vai izsniegta pret parakstu.
  • Elektroniskās pieteikuma anketas aizpildīšana vietnē www.klustikaravirs tiek uzskatīta par saistību uzņemšanos pret valsti un netiek vērtēta iespēja atsaukt iesniegumu, norāda AM.

Uz ko attiecas obligātais iesaukums

Trīs dienesta veidi

Cik iesauks un kur dienēs

Atlase un pavēste

Pieteikšanās brīvprātīgi

Ja izvēlētais dienesta veids jau nokomplektēts

Valsts aizsardzības dienesta likums paredz: valsts aizsardzības militārajam dienestam (VAD) ir pakļauti pilsoņi – vīrieši –, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra:

  • viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību (izņemot augstāko izglītību), viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas. Ja pilsonis nav absolvējis izglītības iestādi līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, viņš ir pakļauts valsts aizsardzības dienestam viena gada laikā pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas;
  • līdz 27 gadu vecumam, ja ir zudis attiecībā uz viņiem lēmumā par valsts aizsardzības dienesta atlikšanu noteiktais pamats šā dienesta atlikšanai.

Likuma pārejas noteikumi paredz, ka līdz 2027. gadam VAD neiesauc pilsoņus, kuri pastāvīgi dzīvo ārvalstīs un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā savu dzīvesvietas adresi ārvalstīs ir paziņojuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei. Likums paredz, ka VAD brīvprātīgi var pieteikties arī pilsoņi – vīrieši un sievietes – no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Ja ir saņemts iesaucamā pieteikums alternatīvā dienesta pildīšanai, tad Aizsardzības ministrija (AM) to nosūta kontroles komisijai.

Kontroles komisija, pieņemot lēmumu par iesaukšanu alternatīvajā dienestā, norāda alternatīvā dienesta pildīšanas vietu. Ja kontroles komisija iesaucamā pieteikumu alternatīvā dienesta pildīšanai ir noraidījusi, tad AM nodrošina personas iesaukšanu VAD.

Trīs dienesta veidi

Valsts aizsardzības militāro dienestu varēs pildīt vienā no šādiem veidiem: 

  • 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā;  
  • piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu (no 2024. gada); 
  • piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu militārās izglītības iestādē un NBS vienībā (NBS regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā), kuras kopējais apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiks nav mazāks par 180 dienām (no 2024. gada). 

Cik iesauks un kur dienēs

Vienā no trim VAD dienesta veidiem – 11 mēnešu ilgajā dienestā NBS – 2024. gadā paredzēts iesaukt 600 jauniešus: 120 personas janvārī un 480 personas jūlijā, informē AM.

2024. gada janvāra iesaukums 11 mēnešu dienestam Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās:

  • Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā;
  • Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē;
  • Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā.

Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vietu, kur viņš gribētu dienēt.

Piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 jauniešu varēs arī dienestu pildīt Zemessardzē, kopumā dienot piecus gadus, ik gadu apmācībās piedaloties 28 dienas. Dienests Zemessardzē tiks piedāvāts līdz 50 jauniešiem katrā Zemessardzes brigādē – 1. Rīgas brigādē, 2. Vidzemes brigādē, 3. Latgales brigādē, 4. Kurzemes brigādē.

Iespēju robežās dienesta vieta tiks piedāvāta tuvāk dzīvesvietai. Savukārt 2024. gadā līdz 50 jaunieši – augstākās izglītības iestāžu studenti – varēs brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta rezerves virsnieka apmācības kursam, kas ilgs piecus gadus.

Jau ziņots, ka 15. maijā noslēdzās pieteikšanās pirmajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam, kam brīvprātīgi pieteicās 488 Latvijas pilsoņi, no kuriem 11 ir sievietes, savukārt 6 – ārvalstīs dzīvojošie.

Atlase un pavēste

Līdzīgi kā pirmajā iesaukumā, arī otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks janvārī, Latvijas pilsoņi sākumā tiek aicināti pieteikties brīvprātīgi.

Ja līdz 15. jūlijam, kad noslēdzas brīvprātīgās pieteikšanās termiņš, vēlamais cilvēku skaits 11 mēnešu ilgajam dienestam NBS netiks sasniegts, tad pārējos iesaucamos atlasīs pēc nejaušības principa. Šī atlase tiek plānota 2023. gada 10. augustā, informē AM.

Pirms atlases visiem iesaucamajiem, kuri kvalificējas atlasei, tiks piešķirts kārtas numurs. Pēc nejaušības principa no šiem kārtas numuriem tiks atlasīti iesaucamie.

Lai pilsonis saņemtu informāciju par valsts aizsardzības dienesta iesaukumu, ir jābūt izveidotai oficiālai elektroniskajai adresei jeb e-adresei, uz kuru tiks izsūtīta pavēste par ierašanos uz pārbaudēm. Ja pilsonim e-adrese nav izveidota, tad pavēste tiks nosūtīta uz deklarēto dzīvesvietu vai izsniegta pret parakstu.

Saskaņā ar Oficiālās elektroniskās adreses likumu e-adrese no šī gada 1. jūnija ir obligāta Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – no 18 līdz 27 gadu vecumam. Oficiālo elektronisko adresi var izveidot vienotajā elektronisko pakalpojumu portālā www.latvija.lv, klikšķinot uz banera “e-adrese”.

Lai izveidotu savu e-adresi, ir nepieciešams kāds no elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem – eID karte vai arī eParaksts mobile. E-adrese nodrošinās iespēju saņemt informāciju no AM par iesaukšanu VAD, kā arī turpmāk kalpos kā e-pasts saziņai ar valsti.

Pieteikšanās brīvprātīgi

Brīvprātīgi pieteikties VAD var līdz 15. jūlijam vienotajā rekrutēšanas platformā klustikaravirs.lv, aizpildot pieteikuma anketu. Dienēt būs jāsāk 2024. gada janvārī – pavadot 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku vienībā vai piecus gadus Zemessardzē vai arī piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu.

Ja ir jautājumi, pilsoņi aicināti sazināties, sūtot e-pastu uz vad@klustikaravirs.lv vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 1827. 

Kopumā pieteikšanās VAD veido četrus soļus:

  • elektroniska pieteikuma anketas iesniegšana;
  • pretendenta atbilstības pārbaude;
  • medicīniskās komisijas atzinuma sagaidīšana;
  • informācijas par lēmumu un rīcību VAD uzsākšanai saņemšana.

Tiem, kuri VAD pieteiksies brīvprātīgi, ir paredzēta iespēja izvēlēties ne tikai dienesta veidu, bet arī vietu, ko var norādīt pieteikuma anketā.

Tiem, kuriem piemērotākais šķiet piecu gadu dienests Zemessardzē vai augstskolu un koledžu studentiem paredzētās rezerves virsnieka programmas apguve, ko iespējams savienot ar darbu vai mācībām, jāņem vērā, ka šiem dienesta veidiem jāpiesakās brīvprātīgi!

Izņēmums no vispārējās kārtības ir pilsoņi, kuri apgūst ārsta, ārsta palīga vai māsas profesiju. Arī tad, ja minētie pilsoņi tiks iesaukti atlasē pēc nejaušības principa, viņi pēc saviem ieskatiem varēs izvēlēties vienu no valsts aizsardzības militārā dienesta izpildes veidiem. “Nevaram prognozēt, cik šādu iesaucamo būs, bet viņiem, ņemot vērā Valsts aizsardzības dienesta likuma 3. panta ceturtajā daļā noteikto, tiks nodrošinātas šādas izvēles iespējas,” informē AM.

Ja izvēlētais dienesta veids jau nokomplektēts

Katram iesaukumam tiks noteikts konkrēts pietiekšanās termiņš. Brīvprātīga pieteikšanās notiks pamatā rindas kārtībā – ja pilsonis vēlas VAD pildīt kādā noteiktā veidā, viņam pēc iespējas savlaicīgāk tam jāpiesakās, uzsver AM.

Piesakoties dienestam, pilsonim tiešsaistē vienotajā rekrutēšanas platformā jāaizpilda pieteikuma anketa. Tās tiks reģistrētas, un brīdī, kad saņemto pieteikuma anketu skaits pārsniegs attiecīgajam dienesta veidam noteikto iesaucamo skaitu, pieteikšanos šim dienesta veidam slēgs. Plānots, ka informācija par jau saņemto pieteikumu skaitu būs pieejama vienotajā rekrutēšanas platformā.

Ja pieteikuma anketa tiks saņemta vēlāk, tad pilsonis tiks informēts, ka viņa izvēlētais dienesta veids jau ir nokomplektēts un pilsonis pēc saviem ieskatiem var pieteikties citam valsts aizsardzības militārā dienesta veidam.

Iesaucamajiem jārēķinās – ja būs nokomplektēti citi militārā dienesta veidi, bet nebūs nokomplektēts iesaukums 11 mēnešus ilgajā dienēs NBS, tad pastāv iespēja, ka iesaucamais varēs tikt atlasīts šim dienesta veidam atlasē pēc nejaušības principa.

Brīvprātīga pieteikšanās dienestam neatbrīvos no dienesta un ar to saistīto pienākumu izpildes, ja pilsonis tiks atlasīts dienestam pēc nejaušības principa.

Elektroniskās pieteikuma anketas aizpildīšana vietnē www.klustikaravirs.lv tiek uzskatīta par saistību uzņemšanos pret valsti un netiek vērtēta iespēja atsaukt iesniegumu, norāda AM.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI