SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Drošība
15
15

Valsts aizsardzības dienesta brīvprātīgajiem nodrošinās bezmaksas studijas

Stājas spēkā 24.11.2023.

FOTO: srž. Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Latvijas pilsoņiem, kas brīvprātīgi pieteikušies valsts aizsardzības dienestā (VAD), studijas koledžas un bakalaura līmeņa studiju programmās valsts augstskolās un koledžās tiks finansētas no valsts budžeta līdzekļiem. 

To paredz grozījumi “Noteikumos par prasībām, kritērijiem un kārtību uzņemšanai studiju programmās”, kas stājas spēkā 24. novembrī.

No valsts budžeta apmaksātas studijas valsts koledžās un augstskolās Latvijas pilsoņiem, kas brīvprātīgi pieteikušies valsts aizsardzības dienestā, paredzētas saskaņā ar Valsts aizsardzības likuma 32. pantu par valsts atbalstu pilsoņiem, kas pabeiguši VAD. Kārtību, kādā minētās izglītības iestādes nodrošina šajā pantā paredzētās iespējas un studiju virzienus, uzdots noteikt Ministru kabinetam.

Valsts apmaksātas studijas – tikai dienestu pabeigušajiem un sekmīgajiem

Iespēja studēt par valsts līdzekļiem paredzēta tiem VAD brīvprātīgi dienējušajiem, kuri dienestu pabeiguši un atbilst studiju programmas uzņemšanas noteikumiem. Lai pretendētu uz valsts budžeta finansētajām studiju vietām bez paredzētās konkursa kārtības, VAD brīvprātīgi pabeigušajai personai jāreģistrējas studijām valsts augstskolā vai koledžā ne vēlāk kā divu gadu laikā pēc dienesta termiņa beigām un atvaļināšanas rezervē. Reģistrējoties studijām, iesniegumam būs jāpievieno izziņa, kas apliecina brīvprātīgu pieteikšanos VAD un atvaļināšanu rezervē pēc dienesta beigām.

Ja persona izglītības dokumentu vai grādu ir ieguvusi ārvalstīs, tad viņai iesniegumam būs jāpievieno Akadēmiskās informācijas centra vai tās augstskolas izsniegtu izziņu, kura ieguvusi tiesības veikt ārvalstīs iegūto izglītības dokumentu ekspertīzi, par to, kādam Latvijā izsniedzamam izglītības dokumentam vai Latvijā piešķiramam grādam, vai Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūras līmenim atbilst vai ir pielīdzināms ārvalstī izsniegtais izglītības dokuments.

No valsts budžeta finansēs tās studiju vietas, kurās uzņemtās personas ir sekmīgas, bez akadēmiskajiem parādiem. Ja šī prasība netiks izpildīta, tad personai tiesības uz valsts finansētu studiju vietu atbilstoši valsts augstskolas vai koledžas iekšējiem noteikumiem var tikt atņemtas. Persona var atkārtoti pretendēt uz šādu studiju vietu saskaņā ar valsts augstskolas vai koledžas iekšējiem normatīvajiem aktiem.

Paredzētas arī sociālās garantijas un ikmēneša ienākumi

Valsts aizsardzības dienesta likums VAD karavīriem, tostarp obligātā kārtā iesauktajiem, paredz arī sociālās garantijas. Aizsardzības ministrija likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktajā kārtībā veic sociālās apdrošināšanas iemaksas par VAD karavīriem un alternatīvā dienesta veicējiem. VAD karavīram, kurš valsts aizsardzības militāro dienestu pilda 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā vai Latvijas Republikas Zemessardzes vienībā, un alternatīvā dienesta veicējam bērna uzturēšanai dienesta laikā piešķir pabalstu, kuru izmaksā dienesta laikā ik mēnesi 200 eiro apmērā par katru bērnu. Pabalsts nav pakļauts parādu piedziņai. Likums paredz valsts aizsardzības militārā dienesta karavīru un alternatīvā dienesta veicēju tiesības uz veselības aprūpi un drošu vidi.

Tāpat Valsts aizsardzības dienesta likums paredz: VAD karavīram, kurš pieteicies valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi, ik mēnesi izmaksā dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 600 eiro apmērā un, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, papildus vienreizēju kompensāciju 1100 eiro apmērā. Savukārt VAD karavīram, kurš dienestā iesaukts obligātā kārtā, ik mēnesi izmaksā minēto kompensāciju 300 eiro apmērā un, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, papildus vienreizēju kompensāciju 1100 eiro apmērā.

Valsts aizsardzības dienesta likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim – vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē, viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsoņi – vīrieši un sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāka 2023. gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Arī turpmākajos iesaukumos Latvijas pilsoņi tiek aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks pēc nejaušības principa, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi vai izsniedzot personīgi.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI