E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32640
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vecāka pienākums ir maksāt uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā

J
jautā:
13. maijā, 2024
Inkognito

Labdien! Manam bērnam ir 11 gadi. Vai es varu prasīt no tēva alimentus minimālajā apmērā (210 eiro), ja pati nestrādāju? Ar bērnu dzīvojam pie maniem vecākiem. Bērns nesazinās ar bijušā vīra ģimeni un ar viņu. Bērna biežās slimošanas dēļ es nestrādāju, un tas ir ērti mūsu ģimenei, kas dzīvo kopīgā telpā. 

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Jūsu minētie 210 eiro ir uzturlīdzekļu apmērs, kas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katru mēnesi jānodrošina vecākam, kurš ikdienā neīsteno bērna aprūpi. Šo summu neietekmē jūsu nodarbinātības statuss.   

Vienlaikus uzsveram, ka šī summa ir minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Ņemot vērā izdevumus par bērnu (piemēram, pulciņi, izdevumi veselības aprūpei, apģērbam u. c. ), uzturlīdzekļu apmērs var būt lielāks. Par to jums, bērnu vecākiem, jāspēj vienoties. 

Maksimālais uzturlīdzekļu apmērs nav noteikts, taču saskaņā ar Civillikumu vecāku pienākums ir uzturēt bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli. Līdz ar to, ja uzskatāt, ka uzturlīdzekļu apmēram būtu jābūt lielākam par 210 eiro un ar otru vecāku neizdodas vienoties par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, tad lieta jārisina ar tiesas starpniecību. Tiesa izvērtēs izdevumus par bērnu, vecāku ienākumus, izdevumus un lems par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas