E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33691
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs jāmaksā neatkarīgi no mantas stāvokļa

J
jautā:
23. augustā, 2024
Ieva

Labdien! Pirms četriem gadiem izšķīros ar bērna tēvu, nedzīvojam laulībā. Sākotnēji bērna tēvs labprātīgi piekrita rūpēties par bērnu. Viņam ir arī meita no iepriekšējām attiecībām, kur māte bija iesniegusi uzturlīdzekļu piedziņu jau sākotnēji UGF, nevis caur tiesu, jo viņš izvairījās maksāt uzturlīdzekļus. Bija izveidojies liels parāds, oficiālā darbā viņš nestrādāja. Zinot viņa uzturlīdzekļu un citas parādsaistības, piekritu tam, ka atbalsta, cik un kā var. Pāris mēnešu viņš kaut ko palīdzēja un tad pārtrauca. Tā kā zināju, ka bērna tēvs nestrādā oficiālā darbā, vērsos ar iesniegumu UGF ar lūgumu par uzturlīdzekļiem, kuri man tika piešķirti. Arī uzturlīdzekļus, kas jāatmaksā UGF, viņš izvairījās maksāt, tādējādi sakrājās parāds. Tagad uzzināju, ka bērna tēvs strādā, bet parādu dēļ pēc tiesu izpildītāja rīkojuma saņem tikai pusi no minimālās algas. Vai es tagad varu sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, lai saņemtu likumā noteiktos 210 eiro? 

A
atbild:
25. septembrī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Marta Urbāne, zvērināta advokāte, sertificēta mediatore

Civillikuma 179. pants noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.  

Ņemot vērā iepriekš minēto, zvērināta advokāte un sertificēta mediatore Marta Urbāne apstiprina, ka jums ir tiesības vērsties tiesā, lai piedzītu uzturlīdzekļus no bērna tēva.  

“Ja bērna tēvs tiesas spriedumu nepildīs, viņam veidosies uzturlīdzekļu parāds. Starpība starp Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātajiem uzturlīdzekļiem un tiem, kas noteikti ar tiesas spriedumu, veido uzturlīdzekļu parādu par labu otram vecākam, t. i., jums. Ja parāds izveidosies, vēlāk varēsiet to piedzīt tiesā,” paskaidro M. Urbāne. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas