NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Uzturlīdzekļi
1
1

2025. gadā pieaugs valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs

LV portāla infografika.

Izsludināti Ministru kabinetā 1. oktobrī pieņemtie grozījumi, kas paredz no nākamā gada palielināt uzturlīdzekļu, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, apmēru.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 616 “Noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Tas nozīmē, ka no nākamā gada uzturlīdzekļus no fonda par pilnu kalendāra mēnesi izmaksās šādā apmērā:

  • 125 eiro katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai (šobrīd – 107,50 eiro);
  • 150 eiro katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (šobrīd – 129 eiro);
  • 150 eiro pilngadīgai personai no 18 gadu vecuma sasniegšanas līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību (šobrīd – 129 eiro). 

Ņemot vērā, ka izmaksas no fonda tiek veiktas par iepriekšējo mēnesi, jārēķinās, ka uzturlīdzekļus par janvāri jaunajā apmērā izmaksās 2025. gada februārī.

Savukārt 2025. gada janvārī izmaksas no fonda tiks veiktas par 2024. gada decembri apmērā, kāds bija spēkā līdz 2024. gada 31. decembrim.

Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk uzturlīdzekļi no fonda netiks izmaksāti pilngadību sasniegušajiem bērniem, ja viņi gūst ienākumus vismaz minimālās algas apmērā vai iegūst augstāko izglītību.

Fiksēts apmērs kopš 2020. gada

Pieaugot valstī noteiktajai minimālajai algai, automātiski palielinās arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kāds savam bērnam jānodrošina katram vecākam.

Situācijā, kad bērna māte vai tēvs kādu iemeslu dēļ nevar vai apzināti nevēlas nodrošināt uzturlīdzekļus, otrs vecāks vai aizbildnis ir tiesīgs vērsties fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Izmaksātās summas fonda administrācija no parādā palikušā vecāka vēlāk piedzen ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību.

Pieprasījumu ir tik daudz, ka 2020. gadā Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā tika noteikts, ka valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs ir konstanta summa un to vairs neietekmē izmaiņas minimālās algas apmērā.

Piemēram, tikai vienā mēnesī – 2024. gada augustā – fonda administrācija ar uzturlīdzekļiem nodrošināja 34 384 bērnus, izmaksājot 4 036 639 eiro.

Vienlaikus Saeima pērn lēma, ka, ņemot vērā dzīves dārdzības pieaugumu, Ministru kabinetam tomēr ir pienākums reizi trijos gados attiecīgo summu pārskatīt.

Kā norādīts nule pieņemto noteikumu grozījumu anotācijā, ņemot vērā demogrāfijas tendences, kā arī regresa kārtībā piedzīto uzturlīdzekļu apjoma pieaugumu, Tieslietu ministrija ir radusi iespēju 2025. gadā palielināt valsts garantēto uzturlīdzekļu apmēru.

UZZIŅAI

Saskaņā ar valdībā konceptuāli atbalstīto informatīvo ziņojumu par valsts budžeta ieņēmumu un nodokļu politikas pārskatīšanu 2025.–2027. gadā minimālā alga nākamgad pieaugs no 700 līdz 740 eiro mēnesī, 2026. gadā – līdz 780 eiro mēnesī, 2027. gadā – līdz 820 eiro mēnesī, bet 2028. gadā – līdz 860 eiro mēnesī.

Tas nozīmē, ka palielināsies arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kāds vecākam būs jānodrošina katram savam bērnam, kas attiecīgi ir 25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās algas, ņemot vērā bērna vecumu.

To nosaka Civillikuma 179. panta piektā daļa un Ministru kabineta noteikumi Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI