E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33779
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide
1
1
1
1

Ja traucē kaimiņa remontdarbu troksnis

J
jautā:
03. septembrī, 2024
Elina

Sveiki! Kaimiņi dzīvoklī veic remontu no rīta līdz vakaram. Vai ir kāds likums par remonta veikšanas laiku? Mums ir sešus ar pusi mēnešus vecs bērns, kurš trokšņa dēļ nevar gulēt. Vai ir likums par bērnu laiku? Esmu par tādu dzirdējusi, bet nekur nevaru atrast informāciju.

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Normatīvie akti tieši neregulē diennakts laiku, kurā aizliegts veikt remontdarbus. Piemēram, agrāk Rīgas domes saistošajos noteikumos bija paredzēts trokšņošanas aizliegums no plkst. 23.00 līdz 8.00, tomēr ar LR Satversmes tiesas spriedumu tika atzīts, ka attiecīgais ierobežojums neatbilst LR Satversmei (vairāk par minēto Satversmes tiesas spriedumu varat uzzināt šeit). 

Ministru kabineta noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 4. pielikumā noteikts konkrēts trokšņa līmenis decibelos, kura pārkāpums ir sodāms, taču minētie noteikumi neattiecas uz remontdarbiem, kas tiek veikti dienas un vakara laikā, proti, no plkst. 7.00 līdz 21.00, un būvdarbiem, kuri saskaņoti ar vietējo pašvaldību (skat. 2. punkta 2.8. apakšpunktu).  

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Rīgas pašvaldības policija, ja kādu traucē kaimiņu radītais troksnis, vispirms situācija jāpārrunā ar pašiem kaimiņiem, iespējams, tādā veidā panākot kompromisu. Ja sarunu ceļā problēmu atrisināt neizdodas, kaimiņiem ir tiesības saukt pašvaldības policiju. Savukārt policija var iesaistīties, izvērtējot katru situāciju individuāli (piemēram, noskaidrojot apstākļus un pieņemot paskaidrojumus no blakus esošo dzīvokļu iemītniekiem, par remontdarbiem informējot būvvaldi, kuras kompetencē ir pārbaudīt, vai nenotiek neatļauta būvniecība u. tml.). 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas