E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33708
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai būve obligāti jāpieslēdz centralizētajai ūdensapgādes sistēmai

J
jautā:
25. augustā, 2024
Andrejs

Labdien! Esmu uzsācis būvatļaujas iegūšanas procesu privātmājas būvniecībai Rīgas teritorijā. Vai atbilstoši noteikumiem ir obligāti jāpieslēdzas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai? Vai tomēr drīkst izmantot alternatīvu, piem., spici? Centralizētā kanalizācijas sistēma nav pieejama. 

A
atbild:
30. augustā, 2024

Pilsētu teritorijās dzīvojamās mājas tiek pieslēgtas centrālajai ūdens un kanalizācijas sistēmai, bet mājsaimniecībām, kas atrodas ārpus pilsētu robežām, par savas savrupmājas ūdensapgādes ierīkošanas iespēju jāvēršas pie ūdensapgādes ierīkošanas uzņēmumiem un jāierīko lokāla ūdensapgādes sistēma (dziļurbums, ūdens spice jeb artēziskā aka). 

Būvniecības kārtību Rīgā nosaka Būvniecības likums (turpmāk – BL), Ministru kabineta 19.08.2014. noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” (turpmāk – VBN), Rīgas teritorijas plānojuma (apstiprināts ar Rīgas domes 15.12.2021. saistošajiem noteikumiem Nr. 103 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi”) Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (turpmāk – TIAN), Ministru kabineta 09.05.2017. noteikumi Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi”, kā arī citi normatīvie akti. 

Saskaņā ar VBN 3.1. apakšpunktu būvniecību var ierosināt zemes vai būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs (arī publiskas personas zemes vai būves tiesiskais valdītājs) vai lietotājs, kuram ar līgumu noteiktas tiesības būvēt. Ar to saprotams, ka atbilstoši būvprojektam iespējams projektēt tikai lietotāja ūdensvada daļu, kas atrodas zemesgabala robežās, savukārt ūdensvada daļu ielu sarkano līniju robežās nepieciešams izstrādāt citā būvniecības iecerē, un to ierosināt ir tiesīgs ūdensapgādes komersants, respektīvi, AS “Rīgas ūdens”. 

Lai saskaņotu ūdensapgādes un sadzīves kanalizācijas ārējo tīklu izbūvi, departamentā iesniedzams paskaidrojuma raksts inženierbūvei un Ministru kabineta 09.05.2017. noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 30. un 33. punktā norādītie dokumenti. 

TIAN 3.2. punkts nosaka prasības inženiertehniskās apgādes tīkliem un objektiem. 

TIAN 216. punkts paredz, ka bez pieslēguma lokālajai vai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai aizliegts būvēt savrupmāju apbūves kompleksu vai rindu māju grupu, daudzdzīvokļu ēku, publisku būvi, rūpniecības uzņēmumu, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu, izņemot, ja objekta funkcionēšanai nepieciešamo notekūdeņu apjoms nepārsniedz 5 m3 diennaktī un nav iespējams pieslēgties pie esošajiem inženiertīkliem piegulošajā ielā. 

Paskaidrojuma raksts jāizstrādā attiecīgajā jomā sertificētam speciālistam, pirms saskaņošanas ir jāsaņem tehniskie noteikumi no pašvaldības iestādēm un inženiertīklu turētājiem, kā arī to nepieciešams saskaņot ar trešajām personām un inženierkomunikāciju turētājiem, kuru intereses tiek skartas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 129 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas