E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29142
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā nokārtot parādus, ja tiek atsavināts nekustamais īpašums

J
jautā:
13. aprīlī, 2023
Juris

Radiniekam tika atstāts mantojumā dzīvoklis un zeme. Par dzīvokli nav maksāti komunālo pakalpojumu rēķini, un ir iekrājies parāds. Īpašniekam nav intereses par īpašumu, un viņš vēlas no tā tikt vaļā. Vai es kā jaunais īpašnieks varu pārņemt īpašumu ar visiem parādiem vai no sākuma viss ir jāapmaksā, lai turpmāk varētu ar to kaut ko darīt?

A
atbild:
18. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmo daļu dzīvokļa īpašniekam ir pienākums norēķināties par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumiem, saņemtajiem pakalpojumiem par dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkuri, auksto ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumu izvešanu) un nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Tiesības un saistības rodas tikai starp personām (tiesību subjektiem). Nekustamais īpašums (dzīvoklis) nav tiesību subjekts, bet lietu tiesība - tas nevar uzņemties tiesības un saistības vai būt kādam parādā. Tātad, ja dzīvokļa īpašnieks nepilda pienākumus, kas izriet no Dzīvokļa īpašuma likuma, un tādēļ rodas parāds, šīs saistības būs starp dzīvokļa īpašnieku un attiecīgā darījuma (līguma) otru pusi. Tas nozīmē, ka parāds par dzīvokļa lietošanu nav piesaistīts dzīvoklim, bet gan tā īpašniekam. Ja dzīvoklis tiks pārdots, saistības par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumiem, saņemtajiem pakalpojumiem par dzīvokļa īpašuma lietošanu paliks iepriekšējam dzīvokļa īpašniekam.

Tātad jaunais dzīvokļa īpašnieks par iepriekšējā īpašnieka saistībām nav atbildīgs, ja vien puses par to nav vienojušās dzīvokļa īpašuma pirkuma līgumā.

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 9. panta trešo daļu, ja īpašums tiek atsavināts vai dāvināts, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu drīkst reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī nodoklis par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, un zemesgrāmatu nodaļa par to ir pārliecinājusies tiešsaistes datu pārraidē.

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksāšanas pienākums izbeidzas ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību izbeigšanās. NĪN sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās (Likuma 7. pants).

Tātad nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā NĪN jāsamaksā par gadu, kurā notiek darījums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas