E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10778
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Individuālie jautājumi par stāžu un pensijas aprēķinu jānoskaidro VSAA

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2016
Egils Gailītis

Saņemot VSAA lēmumu par pensijas piešķiršanu, konstatēju, ka no stāža atskaitīti 2 gadi dienestā PSRS Bruņotajos spēkos. Atbilstoši MK noteikumiem Nr.165 karaklausības apliecība iesniegta. Lūdzu dot skaidrojumu, jo aģentūrā tika prasīts, kuras valsts karaspēkā esmu dienējis. Nezina vēsturi.

A
atbild:
17. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā nu gluži nav, ka pensijas piešķiršanai apdrošināšanas stāžā noteikšanai darbam pielīdzinātajos periodos (tas ir arī dienests) visiem ieskaita visu dienestu PSRS Bruņotajos spēkos. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) lēmumā par pensijas piešķiršanu tiek norādīts, pamatojoties uz kādām tiesību normām ir aprēķināts stāžs un pensijas apmērs. Un to nosaka, pamatojoties uz VSAA rīcībā esošajiem un pensijas pieprasītāja iesniegtajiem dokumentiem, nevis tikai sarunām. Ja Jums nav saprotams, kāpēc pensijas stāžā nav ieskaitīts kāds periods, lūdziet, lai VSAA nodaļas darbiniece to izskaidro. Vai arī – varat uzrakstīt savus jautājumus VSAA elektroniski uz e-pasta adresi: konsultācijas@vsaa.lv.

Apdrošināšanas stāžu no 1996. gada 1. janvāra apliecina VSAA uzkrātie dati par apdrošināšanas iemaksām.

Saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” apdrošināšanas stāžu līdz 1990. gada 31. decembrim Latvijas pilsoņiem veido šādi Latvijas teritorijā un bijušās PSRS teritorijā uzkrātie darbam pielīdzinātie periodi:

  • obligātais aktīvais militārais dienests PSRS Bruņotajos spēkos un alternatīvais (darba) dienests;
  • virsdienests karavīriem un dienests virsniekiem Latvijas Republikas armijā, PSRS Bruņotajos spēkos, ja viņiem sakarā ar darbību Latvijas interesēs atņemta dienesta pakāpe, vai iesaukti aktīvajā militārajā dienestā pēc obligātā karadienesta vai pēc civilās augstskolas beigšanas, ja nesaņem citas valsts pensiju, kuras apmēra noteikšanā ir ņemts vērā šis dienesta periods.

Apdrošināšanas stāžu no 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim veido šādi darbam pielīdzinātie periodi Latvijā:

  • obligātais aktīvais militārais dienests un alternatīvais (darba) dienests;
  • virsdienests karavīriem un dienests virsniekiem Latvijas Republikas armijā, Latvijas pilsoņiem - arī PSRS Bruņotajos spēkos, ja viņiem sakarā ar darbību Latvijas interesēs atņemta dienesta pakāpe.

Jūsu minētajos MK noteikumos Nr. 165 „Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība” ir norādīts, kādi vēl dokumenti, izņemot karaklausības apliecību, var būt nepieciešami, lai pierādītu apdrošināšanas stāžu par dienesta gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas