E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33781
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
6
1
6

Kā rīkoties, ja darbs zaudēts dažus mēnešus pirms pensijas vecuma

J
jautā:
03. septembrī, 2024
Ingūna

Labdien! Kā labāk rīkoties, ja 65 gadi paliek aprīlī, bet darba vietu likvidē janvārī? Darba stāžs ir 47 gadi. Esmu trešās grupas invalīde.

A
atbild:
06. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jums ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju piešķirt priekšlaicīgi. Ja ir vismaz 30 gadu stāžs, minētā iespēja ir divus gadus līdz pilnajam pensijas vecumam, tostarp gadījumā, ja līdz pensijai ir daži mēneši. Priekšlaicīgi piešķirtu pensiju attiecīgos dažus mēnešus izmaksās 50% apmērā no piešķirtās. 

Iespējams, izdevīgāk ir pieteikties bezdarbnieka statusam un saņemt bezdarbnieka pabalstu. Šajā laikā par jums valsts veiks iemaksas pensijai. Iemaksu objekts – bezdarbnieka pabalsts. Jums papildināsies apdrošināšanas stāžs un pensijas kapitāls, no kura rēķinās vecuma pensiju. 

Valsts pensijas apdrošināšanai veic iemaksas arī par personu ar invaliditāti, kura nav reģistrēta kā darba ņēmējs vai nav sociāli apdrošināta kā pašnodarbinātais. 2024. gadā iemaksu objekts ir 683,29 eiro (50% no 2023. gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, kas bija 1366,58 eiro).

Lai jūs varētu izlemt, kā labāk rīkoties, jāveic aprēķini. Konsultāciju varat lūgt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas