E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7210
Lasīšanai: 3 minūtes

Stipendija NVA kursos ir ienākums trūcīgā statusa noteikšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2015
Ineta

Esmu trūcīgā statusā un saņemu GMI 49,80 eiro mēnesī. Vai pabalstu noņem, ejot NVA piedāvātajos kursos, saņemot stipendiju 99 eiro?

A
atbild:
18. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam nosaka pašvaldības sociālais dienests atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu”  noteiktajam. Sociālajā dienestā izvērtē ģimenes (personas) ienākumus par pēdējiem pilniem trim kalendāra mēnešiem. Ja personas vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro, materiālais stāvoklis atbilst trūcīgās personas statusa saņemšanai. 

Materiālā stāvokļa novērtēšanai, lai noteiktu atbilstību trūcīgā statusam, cilvēka ienākumos ieskaita bezdarbnieka stipendiju profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas vai kvalifikācijas paaugstināšanas laikā, tātad 99 eiro tiks uzskatīti par ienākumu.

MK noteikumu18.punktā gan ir noteikts, ka, ja deklarācijas iesniegšanas brīdī personai nav ienākumu, bet iepriekš tie bijuši mazāki par minimālo darba algu (minimālā mēneša darba alga no 2015.gada 1.janvāra ir 360 eiro), tad šos ienākumus neņem vērā. 

Pabalstu garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa nodrošināšanai aprēķina un piešķir par trūcīgām atzītām ģimenēm (personām) par periodu, uz kuru noteikta atbilstība trūcīgas ģimenes (personas) statusam. 

Atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 17.jūnija noteikumos Nr.550 „Kārtība, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un slēdzama vienošanās par līdzdarbību” noteiktajam GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp Ministru kabineta vai pašvaldības noteikto GMI līmeni katram ģimenes loceklim un trūcīgas ģimenes (personas) kopējiem ienākumiem, izmantojot šādu formulu:

P = GMI x n – I,

kur P – pabalsta summa; GMI – Ministru kabineta vai pašvaldības noteiktais garantētais minimālais ienākumu līmenis; n – ģimenes locekļu skaits; I – ģimenes (personas) vidējie mēneša ienākumi, kas novērtēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par ģimenes (personas) atzīšanu par trūcīgu.

Kā stipendija ietekmēs Jums maksāto GMI pabalstu, jāuzzina sociālajā dienestā.

Lai uzlabotu savu sociālo situāciju un risinātu sociālās problēmas, cilvēkam ir jābūt gatavam līdzdarboties savas situācijas uzlabošanā. Ja trūcīgā statusu iegūt vēlas nestrādājoša persona, tai ir jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbniekam vai darba meklētājam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas