E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33293
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Bērna uzvārda maiņai nepieciešams tiesiskais pamatojums

J
jautā:
14. jūlijā, 2024
Krista

Vai bez tēva piekrišanas māte var mainīt nepilngadīga bērna uzvārdu? Vecāki pirms gada ir šķīrušies pēc sievas iniciatīvas. Sieva bija atstājusi bijušā vīra uzvārdu, kas ir arī bērnam, bet tagad bērns apgalvo, ka māte vēlas viņam mainīt tēva uzvārdu uz mātes pirmslaulību uzvārdu, to mainot arī sev. Pēc šķiršanās, abpusēji vienojoties, bērns ir mātes aizgādībā, bet tēvs pilnībā nodrošina gan bērnu, gan bijušo sievu, kā arī regulāri tiekas ar bērnu un ņem to pie sevis.

A
atbild:
23. jūlijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi) 134. punktu, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja: 

  • bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas; 
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību; 
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības; 
  • svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

Ja konstatējams kāds no iepriekš uzskaitītajiem noteikumos norādītajiem tiesiskajiem pamatiem, dzimtsarakstu iestādē (pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs) iesniedzams iesniegums par bērna uzvārda maiņu. 

Atbilstoši noteikumu 135. punktam, iesniedzot iesniegumu noteikumu 134.7. un 134.8. apakšpunktā minētajos gadījumos, ir nepieciešama abu vecāku mātes un tēva piekrišana. Ja bērna vecāki nespēj vienoties par bērna vārda vai uzvārda maiņu, iesniegumam pievienojams bāriņtiesas lēmums par uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm. 

Ja bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par bērna uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm, otra vecāka piekrišana nav nepieciešama. Bāriņtiesas lēmums aizstāj otra vecāka piekrišanu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas