E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33895
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Normatīvie akti nenoteic, ka izglītības iestādes kavējumu var attaisnot vienīgi ar ārsta izziņu

J
jautā:
12. septembrī, 2024
Līga

Labdien! Vai ierosinājums izglītojamajiem mācību kavējumus līdz 5 dienām attaisnot ar vecāku zīmēm ir spēkā no 2024./2025. mācību gada? Ja jā, tad kāds normatīvais akts to nosaka? 

A
atbild:
Šodien

Ministru kabineta noteikumu Nr. 89 “Kārtība, kādā izglītības iestāde informē izglītojamo vecākus, pašvaldības vai valsts iestādes, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi” 7. punktā noteikts: “Ja izglītojamais nav apmeklējis izglītības iestādi un vairāk nekā trīs mācību dienas nav apguvis pirmsskolas izglītības programmu vai vairāk nekā 20 mācību stundas semestrī vispārējās izglītības un profesionālās izglītības programmu un izglītības iestādei nav informācijas par neierašanās iemeslu vai iemesls nav uzskatāms par attaisnojošu, izglītības iestāde nekavējoties Valsts izglītības informācijas sistēmā ievada informāciju par izglītojamā kavējumiem un to iemesliem (ja tie ir zināmi), kā arī rīcību to novēršanai.”  

Vienlaikus minēto noteikumu 4. punktā noteiktais dod tiesības izglītības iestādes vadītājam noteikt kārtību, kādā vecāki informē par bērna veselības stāvokli vai citiem apstākļiem, kuru dēļ bērns neapmeklē skolu vai bērnudārzu.  

Nav tāda normatīvā akta, kas noteiktu to, ka izglītības iestādes kavējumu attaisno ar ārsta izziņu. 

Lai nodrošinātu vienotu pieeju, Veselības ministrija ir aicinājusi izglītības iestādes – gan bērnudārzus, gan skolas – neprasīt ārsta zīmi par bērna slimošanas laiku (mācību procesa kavējuma attaisnošanai), lai lieki nenoslogotu ārstniecības personas. 

Veselības ministrija un Latvijas Ārstu biedrība aicina izglītības iestādes precizēt iekšējās kārtības noteikumus un paredzēt, ka ārsta zīme, bērnam atgriežoties izglītības iestādē pēc slimošanas, ir nepieciešama tikai gadījumos, ja ārsts sniedz īpašas rekomendācijas: piemēram, atbrīvojumu no sporta vai citām režīma izmaiņām, par kurām izglītības iestāde ir noteikti jāinformē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas