E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33811
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Vai izglītības iestāde var noteikt, ka izglītojamajiem starpbrīžos jāsazinās tikai latviešu valodā

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Ļubova

Labdien! Skolā jaunajos iekšējas kārtības noteikumos ir pants: “Iestādē (mācību stundās, starpbrīžos) lietot latviešu valodu.” Vai tas ir citu valodu aizliegums? Mutiski no skolotāju puses tika paskaidrots, ka nedrīkst arī klausīties mūziku svešvalodās. Vai prasība starpbrīžos sarunāties tikai latviski nav pretrunā ar Valsts valodas likuma 2. panta 3. daļu? Vai skola var pieņemt tādu noteikumu (par starpbrīžiem), ja neviens ārējais normatīvais akts to neliedz? Skolā tiek īstenota izglītības programma tikai valsts valodā. Paldies. 

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības iestādei ir tiesības savā iekšējā normatīvajā regulējumā, tostarp iekšējās kārtības noteikumos, noteikt tādas normas, kas nav pretrunā ar ārējos normatīvajos aktos noteikto. Tā kā izglītības iestāde īsteno izglītības programmas valsts valodā, tad to īstenošanas laikā mācību stundas drīkst notikt vienīgi latviešu valodā, izņemot, protams, svešvalodu mācību stundas. Starpbrīdis ir pārtraukums starp mācību stundām, atslodzes brīdis, kura laikā var notikt arī izglītojamo neoficiālā saziņa. Vienlaikus izglītību reglamentējošie normatīvie akti konkrēti nenoteic, kas ir starpbrīdis.  

Ja jūsu jautājumā minētais iekšējās kārtības noteikumu formulējums ir citēts precīzi, tad tajā nav tiešā veidā ietverts liegums starpbrīžos lietot citas valodas. Pirmsšķietami var pieņemt, ka norāde uz latviešu valodas lietošanu arī starpbrīžos saistīta ar izglītības iestādes vēlmi veicināt latviešu valodas apguvi, kas pedagoģiski ir atbalstāma, jo īpaši tad, ja izglītības iestādē līdz šim ir īstenotas minoritāšu izglītības programmas, taču patiesā šādas normas iekļaušanas motivācija un argumenti nav skaidri, līdz ar to nevar korekti izvērtēt normas samērīgumu. 

Jūs atsaucaties uz Valsts valodas likuma 2. panta trešajā daļā noteikto, ka likums neattiecas uz valodu lietošanu Latvijas iedzīvotāju neoficiālajā saziņā, nacionālo un etnisko grupu iekšējā saziņā, kā arī reliģisko organizāciju dievkalpojumos, ceremonijās, rituālos un cita veida reliģiskajā darbībā. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka minētā likuma 2. panta pirmajā daļā ir noteikts: “Likums nosaka valsts valodas lietošanu un aizsardzību valsts un pašvaldību iestādēs, tiesās un tiesu sistēmai piederīgās iestādēs, kā arī citās iestādēs, organizācijās un uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), izglītības sfērā un citās sfērās.”   

Izglītības likuma 57. panta 4. un 5. punktā noteikts, ka vecākiem ir tiesības sniegt un saņemt informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar bērna audzināšanu un mācībām; ierosināt veikt pārbaudes izglītības iestādē. 

Ja jūs neapmierina izglītības iestādes iekšējās kārtības notikumos noteiktais par valodu lietojumu starpbrīžos, tad šo jautājumu vispirms būtu ieteicams pārrunāt ar izglītības iestādes administrāciju un saņemt skaidrojumus. Ja tie neapmierina, tad varat vērsties ar iesniegumu atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē, kā arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas