E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31188
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā aprēķina slimības naudu par darbnespējas lapu A

J
jautā:
09. decembrī, 2023
Elīna

Labdien! Darba līgums noslēgts par amatalgu. Deviņas dienas darbinieks bija uz darbnespējas lapas A. Kā tas ietekmē algas aprēķinu? Piemēram, ja darbiniekam amatalga ir 1000 eiro un viņš ir bijis uz darbnespējas lapas A, kā tiktu rēķināta mēneša darba samaksa?

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pants noteic, ka darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies ar izsniegtu darbnespējas lapu apliecināta pārejoša darbnespēja, izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darbnespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā – par laiku no ceturtās darbnespējas dienas, taču ne ilgāku par deviņām kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā. 

Tas nozīmē, ka par saslimšanas periodu (deviņām slimības dienām) darba devējs aprēķinās un izmaksās slimības naudu pēc jūsu vidējās izpeļņas (ko aprēķina atbilstoši Darba likuma 75. pantam no pēdējiem sešiem mēnešiem, sākot ar mēnesi pirms darbnespējas lapas izsniegšanas). Likums paredz, ka pirmā slimības diena netiek apmaksāta, otrā un trešā slimības diena tiek apmaksāta 75% apmērā, bet, sākot ar ceturto līdz devītajai slimības dienai, slimības naudu aprēķina 80% apmērā. Saprotams, ka deviņu slimības dienu laikā ir arī brīvdienas, tās atbilstoši likumam netiek apmaksātas.

Attiecīgi pārējās mēneša darba dienas tiks apmaksātas pēc līgumā nolīgtās amatalgas. Sniegt darba samaksas un slimības naudas aprēķinu nav iespējams, jo nav zināma ne jūsu vidējā izpeļņa, ne iespējamie nodokļu atvieglojumi, kas jums pienākas.

Saņemot algas dienā algas lapiņu, tajā ir jābūt informācijai par darba samaksas aprēķinu, tostarp aprēķināto slimības naudu. Ja jums ir jautājumi par aprēķinātajām summām, tās ir jālūdz skaidrot darba devējam, kura rīcībā ir visa informācija par jūsu atalgojumu vidējās izpeļņas kontekstā.

Vairāk informācijas par darbnespējas lapas A apmaksu un vidējās izpeļņas aprēķināšanu ir pieejama LV portāla skaidrojumā “Darbnespējas lapas A saņemšana un apmaksa”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas