SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
18. janvārī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Darba tiesības
1
206
1
206

Darbnespējas lapas A saņemšana un apmaksa. Aktuālais regulējums 2023. gadā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pandēmijas laikā gūtā pieredze un citi apstākļi aizvadītajā gadā noteica izmaiņas tiesiskajā regulējumā saistībā ar darbnespējas jeb slimības lapas A izsniegšanu un apmaksas kārtību. Kas ir mainījies, – ir lietderīgi zināt ikvienam nodarbinātajam, tāpēc LV portāls to skaidro infografikā.

Darbnespējas jeb slimības lapu izsniegšanas un apmaksas kārtību regulē Darba likums, likums “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” un likums "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, kā arī MK noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”.

Būtiskākās izmaiņas darbnespējas lapas A izsniegšanas gadījumā ir saistītas ar:

  • izsniegšanas kārtību – iespēja prasīt ārstam izsniegt darbnespējas lapu A attālināti akūtas augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā;
  • apmaksājamo dienu skaitu:
    • saslimšanas gadījumā apmaksā par periodu no 1. līdz 9. darbnespējas dienai;
    • ja cēlonis ir nelaimes gadījums darbā, no 1. līdz 10. darbnespējas dienai.

Piebilstams, ka darbnespējas lapas A attālinātas izsniegšanas gadījumā pie ārsta klātienē būs jāierodas ne vēlāk kā 4. slimības dienā, ja slimība turpinās un nepieciešama ilgāka ārstēšanās. Ja saslimušās personas apskate un izmeklēšana nav veikta līdz 5. saslimšanas dienai, darbnespējas lapu A par 1., 2. un 3. saslimšanas dienu ārsts noslēdz ne vēlāk kā 4. dienā.

Ja gadās saslimt pirmajās darba dienās pēc darba attiecību nodibināšanas, darba devējs darbnespējas lapu apmaksās, ievērojot vispārējo regulējumu. Savukārt, ja persona saslimst pirms jauno darba attiecību uzsākšanas, darba devējs apmaksās slimošanas dienas, sākot ar pirmo darba attiecību dienu.

Ievērojot, ka darbnespējas lapas patlaban ir elektronisks dokuments, darbiniekam par saslimšanu vienmēr ir jāpaziņo darba devējam. Turpretī darba devējs nevar atteikties apmaksāt darbnespējas lapu A, to nodrošinot tuvākajā darba samaksas izmaksas dienā.

Turpinājumā aktuālais regulējums par darbnespējas lapu B.

LV portāla infografika.

Labs saturs
206
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI