SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
02. februārī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Labklājība
129
129

Darbnespējas lapas B saņemšana un apmaksa. Aktuālais regulējums 2023. gadā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Normatīvais regulējums paredz noteiktus gadījumus, kad, iestājoties darbnespējai, ārsts nodarbinātajam E-veselības sistēmā noformē darbnespējas lapu B. Tās apmaksāšana ir deleģēta valstij (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai), ņemot vērā nodarbinātās personas veiktās sociālās iemaksas un kvalifikācijas periodu. Laikposmā no 2020. līdz 2022. gadam (Covid-19 pandēmijas laikā) vairākas reizes ir veikti grozījumi tiesību aktos, kas nosaka darbnespējas lapu izsniegšanas un apmaksas kārtību. To, kas ir mainījies, ir lietderīgi zināt ikvienam nodarbinātajam, tāpēc LV portāls publicējis skaidrojumu infografikā.

Darbnespējas jeb slimības lapu izsniegšanas un apmaksas kārtību regulē likums “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”, kā arī MK noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” un Darba likums.

Ar darbnespējas lapas A aktuālo regulējumu aicinām iepazīties skaidrojošajā infografikā “Darbnespējas lapas A saņemšana un apmaksa. Aktuālais regulējums 2023. gadā”.

Būtiskākās izmaiņas darbnespējas lapas B izsniegšanas gadījumā ir saistītas ar apmaksājamo dienu skaitu:

  • saslimšanas gadījumā apmaksā, sākot ar 10. darbnespējas dienu;
  • ja cēlonis ir nelaimes gadījums darbā, apmaksā, sākot ar 11. darbnespējas dienu.

Savukārt arodslimības gadījumā darbnespējas lapu B izsniedz ar pirmo dienu.

Ja darbnespēja iestājusies, esot tā sauktajā “bezalgas atvaļinājumā”, slimības pabalstu piešķir ar darbnespējas 10. dienu, vienlaikus ne ātrāk par dienu, kad bija jāierodas darbā pēc šī atvaļinājuma beigām.

Darbnespējas lapas A izsniegšanas gadījumā, ja ir vairākas darba vietas, persona var kādā no tām strādāt, ja, ņemot vērā veselības stāvokli, tas ir iespējams. Savukārt darbnespējas lapa B vairāku darba vietu gadījumā ir attiecināma uz visām darba vietām un strādāt nedrīkst.

Sekmējot labu savstarpējo saziņu starp darba devēju un nodarbināto, par saslimšanas turpinājumu pēc darbnespējas lapas A vai saslimuša bērna kopšanas gadījumā darba devējs par darbnespējas lapas B saņemšanu ir jāinformē (telefoniski, e-pastā).

Nereti pēc darbnespējas lapas B noslēgšanas tiek aizmirsts, ka VSAA slimības pabalstu automātiski neieskaitīs personas kontā. Lai to saņemtu, ir jāiesniedz VSAA iesniegums.

Ja slimošana ir ilgstoša, lai saņemtu slimības pabalstu par noteiktu saslimšanas periodu (ne ātrāk kā divas nedēļas no darbnespējas lapas B izsniegšanas dienas), pastāv iespēja darbnespējas lapu B noslēgt un iesniegt iesniegumu VSAA. Šādā gadījumā ārsts izsniegs darbnespējas lapas B turpinājumu.

Slimības pabalsta apmērs ir saistīts ar kopējām sociālās apdrošināšanas iemaksām, kas veiktas par nodarbināto, un tā saukto “kvalifikācijas periodu”, kuru ņem vērā, aprēķinot slimības pabalstu. No aprēķinātā slimības pabalsta tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Parādsaistību piedziņas gadījumā no slimības pabalsta tiks veikts ieturējums.

Publikācijas turpinājumā plašāk skaidrosim slimības pabalsta aprēķina kārtību dažādās nodarbinātības situācijās.

LV portāla infografika.

Labs saturs
129
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI