SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
10. janvārī, 2023
Lasīšanai: 16 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
19
19

Bērna kopšanas atvaļinājumā esoša vecāka tiesības slimības gadījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Darbnespējas lapa ir dokuments, kas apliecina personas pārejošu darbnespēju un attaisno neierašanos darbā (ja tajā ir jāierodas).

LV portāla infografika.

Neviens nav pilnībā pasargāts no pēkšņas akūtas saslimšanas un traumām, tostarp izmantojot ikgadējo atvaļinājumu. Šādā gadījumā persona vēršas pie ārsta, un, novērtējot tās veselības stāvokli, ārsts izsniedz darbnespējas lapu. Atvaļinājums par slimības laiku tiek pagarināts vai pārcelts. Pēc sociālajos tīklos aktualizētā jautājuma –, kādas ir pēkšņi sasirguša zīdaiņa vecāka, kurš atrodas citā atvaļinājumā, proti, bērna kopšanas atvaļinājumā, tiesības uz sociālo aizsardzību saslimšanas gadījumā –, un pieredzes stāstiem LV portāls meklēja atbildes uz jautājumiem, kas pienākas saslimušajam vecākam, citiem ģimenes locekļiem un kā rīkoties, lai savas tiesības īstenotu?

īsumā
  • Personas tiesības uz darbnespējas lapu sakarā ar saslimšanu vai saslimuša bērna kopšanu ir saistītas ar darbspēju zaudēšanu.
  • Darbnespējas lapa ir dokuments, kas apliecina personas pārejošu darbnespēju un attaisno neierašanos darbā (ja tajā ir jāierodas).
  • Jebkurš pacients saslimšanas gadījumā ir tiesīgs vērsties pie ārsta, kurš ir tiesīgs izsniegt darbnespējas lapu. Ārsta pienākumos nav pārliecināties, vai persona, kura lūdz izsniegt darbnespējas lapu, ir vai nav darba attiecībās.
  • Ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu pamatoti izsniegtas.
  • Ārstam bērna kopšanas atvaļinājumā esošam un nestrādājošam vecākam pārejošas darbnespējas gadījumā nav pamata izsniegt darbnespējas lapu.
  • Par vienu un to pašu periodu vienlaikus nevar saņemt vairākus sociālās apdrošināšanas pabalstus, piemēram, vecāku pabalstu un slimības pabalstu.
  • Darba likumā nav noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājums pārceļams vai pagarināms darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.
  • Tiesības uz slimības pabalsta saņemšanu darbnespējas lapai B par slima bērna kopšanu citam ģimenes loceklim būs situācijā, ja saslimis gan bērns, gan vecāks, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Forši. Tikko ģimenes ārste no… mūs telefoniski informēja par to, ka “paši nevaram tikt galā”, jo vīrs prasa slimības lapu manis dēļ. Ja tu slimo, uz darbu vari neiet, bet ja esi māte, pofig, mokies! Vīrs tāpat palika mājās un labi, ka tā, jo nu jau man caureja un vemšana visu dienu,” gada nogalē par savu situāciju un sarūgtinājumu raksta kāda māmiņa sociālās saziņas vietnē “Twitter”.

Tik grūti, kad saslimis bērns un saslimusi esmu es pati. Gribas ieritināties čokuriņā un nekustēties, bet viņai gribas visu to pašu, ko ikdienā un vēl. Un BKA neviens slimības lapas nedod,” neilgi pirms tam savā pieredzē turpat dalījās vēl kāda māmiņa.

Savukārt kāda cita “tvītotāja” vēsta par gadījumu, kad saslimuši gan māte, gan bērns: “Tad tomēr šī mistērija ir atrisināta! Tēvs VAR ņemt B DNL, ja slima mamma un bērniņš. Neskatoties uz to, ka Labklājības ministrija apgalvo pretējo.” Turpat citēta arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vietnē publicētā atbilde: “Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā mamma pamatotu iemeslu dēļ (piemēram, mammas veselības stāvoklis, slimība) nevar parūpēties par slimo bērnu, tad darbnespējas lapas nepieciešamību tētim par slima bērna kopšanu atbilstoši kompetencei izvērtē ārsts.”

Diskusijās sociālās saziņas vietnē cilvēki dalījās ar pieredzi –, kā paši rīkojušies šādā situācijā, vieni izteica sašutumu, otri izbrīnu par potenciālo strupceļu tiesiskai un sociālai aizsardzībai situācijā, kad, piemēram, bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA) esoša māmiņa ar akūtu apendicīta iekaisumu nonāk slimnīcā un tiek operēta. Kas viņas slimības laikā var parūpēties par bērnu un kāda sociālā aizsardzība šādā gadījumā pienākas personai, kura uzņēmusies rūpes, piemēram, bērna tēvam?

Ko paredz noteikumi

Ministru kabineta noteikumu Nr. 152. “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 3. punkts vispārēji nosaka, kādos gadījumos personai var izsniegt darbnespējas lapu:

  • sakarā ar slimību (arī arodslimību) vai traumu (arī nelaimes gadījumu darbā), kas saistīta ar darbspēju zaudēšanu;
  • ja nepieciešams saņemt ārstniecisku vai profilaktisku medicīnisko palīdzību;
  • ja nepieciešama izolācija karantīnas laikā;
  • ja atveseļošanās laikā pēc slimības (traumas) saskaņā ar medicīnisku atzinumu darbspēju atjaunošanai nepieciešams ārstēties rehabilitācijas iestādē;
  • sakarā ar stacionārā veicamu protezēšanu vai ortozēšanu;
  • sakarā ar stacionārā veicamu izmeklēšanu, ja ir ārsta norīkojums;
  • sakarā ar bērna kopšanu personai, kas kopj slimu bērnu, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu vai nav sasniedzis 18 gadu vecumu un kuram ir smaga slimība, kuras dēļ nepieciešama ilgstoša ārstēšanās un valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” ārstu konsilijs noteicis, ka nepieciešama vecāka nepārtraukta klātbūtne; nav sasniedzis 18 gadu vecumu un par kuru piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts; kopj bērnu, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu un kuram nepieciešama izolācija karantīnas laikā;
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā.

Noteikumos acīmredzami nav atrodams īpašs regulējums par BKA esošas personas tiesībām saņemt darbnespējas lapu A vai B saslimšanas gadījumā, kā arī tiesībām otram vecākam vai citam ģimenes loceklim saņemt darbnespējas lapu B vesela bērna kopšanai, kamēr saslimušais vecāks atlabst.

Tomēr šādas situācijas notiek. Kā rīkoties ģimenei?

Par tiesībām saņemt darbnespējas lapu

Uzrunājot atbildīgās kompetentās iestādes – Veselības inspekciju, Labklājības ministriju, Valsts darba inspekciju, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, kā arī profesionālās ārstu organizācijas, proti, Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju –, lūdzām atbildēt uz LV portāla jautājumiem par tiesību normu interpretāciju un piemērošanu praksē.

  • Jautājums: Vai bērna kopšanas atvaļinājumā esošai personai (piemēram, mātei) saslimšanas gadījumā ir tiesības uz ārsta izsniegtu darbnespējas lapu un slimības pabalstu?

Iveta Balode, Veselības inspekcijas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste:

“Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” regulējumam jebkurš pacients saslimšanas gadījumā ir tiesīgs vērsties pie ārsta. Ārsts ir tiesīgs izsniegt darbnespējas lapu. Ārsta pienākumos nav pārliecināties, vai persona, kura lūdz izsniegt darbnespējas lapu, ir vai nav darba attiecībās.”

Irēna Salmane, Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte:

“Ja māte atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādā, tad pārejošas darbnespējas gadījumā ārstam nav pamata viņai izsniegt darbnespējas lapu. Par vienu un to pašu periodu vienlaikus nevar saņemt vairākus sociālās apdrošināšanas pabalstus, piemēram, vecāku pabalstu un slimības pabalstu.”

  • Jautājums: Ja darbinieka atvaļinājuma laikā saslimst viņš pats vai bērns, tiek izsniegta darbnespējas lapa A vai B, un atbilstoši Darba likuma regulējumam atvaļinājums par slimības laiku tiek pagarināts vai pārcelts. Vai ārsts ir tiesīgs izsniegt darbnespējas lapu A personai, kura atrodas BKA, tādējādi par attiecīgo slimības laiku pagarinot BKA? Vai darba devējam ir jāapmaksā šādā veidā izsniegtā darbnespējas lapa A?

Irēna Salmane, Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte:

“Darba likumā nav noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājums pārceļams vai pagarināms darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Darbnespējas lapa ir dokuments, kas apliecina personas pārejošu darbnespēju un attaisno neierašanos darbā (ja tajā ir jāierodas). Ja māte atrodas darba devēja piešķirtajā bērna kopšanas atvaļinājumā, līdz ar to neierodas darbā, slimības nauda (par darbnespējas lapu A) darba devējam nav jāmaksā.

Tāpat attiecībā uz darbnespējas lapu B –, ja darbā nav jāierodas un darbnespējas dēļ netiek zaudēti algotā darbā gūstamie ienākumi, slimības pabalstu nepiešķir.”

  • Jautājums: Vai darba devējam ir pienākums uz laiku apturēt darbinieces BKA saistībā ar viņas saslimšanu?

Dace Stivriņa, Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadītāja:

“Darba likumā nav paredzēta piešķirtā BKA apturēšana – ne saistībā ar darbnespēju, ne citiem apstākļiem.”

  • Jautājums: Vai ārsts ir tiesīgs bērna tēvam izsniegt darbnespējas lapu B situācijā, ja BKA esošā bērna māte ir slima un pati nevar kopt veselu bērnu?  

Iveta Balode, Veselības inspekcijas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste:

“Ja bērns ir vesels, ārsts nav tiesīgs izsniegt darbnespējas lapu ar cēloni “slima bērna kopšanai vai izolācijai karantīnas laikā”.

  • Jautājums: Vai ārsts ir tiesīgs bērna tēvam izsniegt darbnespējas lapu B situācijā, ja BKA esošā bērna māte ir slima un nevar kopt saslimušu bērnu?

Irēna Salmane, Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte:

“Situācijās, kad mammai, kura atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un kopj mazo bērnu mājās, nav iespējams kopt savu slimo bērnu, jo arī pati ir saslimusi un to nevar paveikt, bērna tēvam vai citai personai (strādājošiem vecvecākiem, citiem ģimenes locekļiem), kura kopj slimo bērnu, ir tiesības uz ārsta izsniegtu darbnespējas lapu B tikai saistībā ar slima bērna kopšanu. Ja tēvs vai cita persona saistībā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un zaudē algotā darba ienākumus, tad slimības pabalsts tiek piešķirts likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus jāņem vērā, ka ģimenes ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu pamatoti izsniegtas.”

  • Jautājums: Kādas iespējas iepriekš minētajā situācijā ir saslimušam vecākam, kurš viens audzina bērnu? Vai vecāks ir tiesīgs par vesela bērna kopēju lūgt noteikt kādu citu personu, kura nav ne tēvs, ne vecvecāks, bet, piemēram, māsa, draudzene? Vai bērna kopējam būs tiesības uz darbnespējas lapu B un slimības pabalstu?

Irēna Salmane, Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte:

“Tiesiskajā regulējumā – MK noteikumos Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” – atrunāti gadījumi un personas, kurām var tikt izrakstīta darbnespējas lapa tikai slima bērna kopšanas gadījumā, paredzot, ka darbnespējas lapu saistībā ar slima bērna kopšanu, ja persona nevar ierasties darbā un gūt ienākumus, izraksta vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu, kā arī vienam no bērna vai iepriekš minēto personu tuvākajiem radiniekiem (vecvecākam, pilngadīgam brālim vai māsai), vai vecāka laulātajam.”

  • Jautājums: Kādas darbības un iespējas var būt situācijā, ja BKA laikā vecākam ir saslimis cits bērns, kuram nepieciešama kopšana? Vai cita saslimuša bērna kopšanai otrs vecāks/vecvecāks var lūgt izsniegt darbnespējas lapu B?

Iveta Balode, Veselības inspekcijas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste:

“Jā, protams, situācijā, ja saslimis ir cits ģimenes bērns, tad tēvam vai personai, kura faktiski kopj slimo bērnu, ir tiesības saņemt darbnespējas lapu B. To nosaka MK noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 3.7. punkts.”

Irēna Salmane, Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte:

“Ja ir saslimis cits bērns, nevis tas, ar kuru persona atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, darbnespējas lapu var izsniegt otram bērna vecākam vai citai personai, kura faktiski kopj slimo bērnu.”

Kas notiek praksē?

  • Jautājums: Vai VSAA ir bijuši precedenti BKA pārtraukšanai uz slimības laiku personas slimības dēļ?

Marika Zelčāne, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte:

“Ja persona atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādā, tad vecāka vai bērna saslimšanas gadījumā ārstam nebūtu pamata izsniegt darbnespējas lapu.

Tāpat jāmin, ka darba devējs nepārtrauks bērna kopšanas atvaļinājumu savam darbiniekam, ja tas ir saslimis vai ir sasirdzis viņa bērns. Iespējams, var gadīties tādas situācijas, ka darbinieks ir izmantojis visu pieprasīto bērna kopšanas atvaļinājumu un dienā, kad pēc atvaļinājuma jāatsāk strādāt, saslimst bērns vai pati apdrošinātā persona. Šāda iespējamība var pastāvēt.

Uzdotā jautājuma saturs saistīts ar negodprātīgu rīcību gan no darba devēja, gan darba ņēmēja puses. Atvaļinājums vecākam ir piešķirts uz noteiktu laiku, un darbinieks atgriežas darbā tad, kad šis termiņš ir beidzies, nevis, kad saslimst.”

  • Jautājums: Vai BKA esošai personai saslimšanas gadījumā ir tiesības saņemt kādu atbalstu no valsts?

Marika Zelčāne, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte:

“Saslimšanas gadījumā, ja personai ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums, viņai šī iemesla dēļ nav jāierodas darbā, tādēļ nav nepieciešams prombūtni apliecinošs dokuments, proti, darbnespējas lapa. Ārstam nav pamata vai iemesla izsniegt darbnespējas lapu. Darbnespējas lapa tiek izsniegta par slimības dienām, kad darbinieks nevar ierasties darbā un gūt ienākumus.

Tā kā persona nezaudē algotā darbā vai no saimnieciskās darbības gūstamos ienākumus, tad nav pamata slimības pabalsta piešķiršanai.

Persona, kura atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, saņem vecāku pabalstu, kas ir darba algas daļējs aizvietotājs (kā ikviens sociālās apdrošināšanas pakalpojums), un bērna kopšanas pabalstu.”

  • Jautājums: Ja citai personai (bērna tēvam, vecvecākam) ir izsniegta darbnespējas lapa B slima bērna kopšanai, vai VSAA kompetencē ir pārliecināties, kuru bērnu kopj darbnespējas lapas saņēmējs?  

Marika Zelčāne, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte:

“VSAA kompetencē nav pārliecināties, kuru bērnu kopj persona, kurai izsniegta darbnespējas lapa B slima bērna kopšanai. Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 152  “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”, un tas ir ārsta kompetencē. Atgādinām, ka minētajos noteikumos ir minēts, ka darbnespējas lapu slima bērna kopšanai var izsniegt ne tikai bērna vecākam.”

***

Šī skaidrojuma sagatavošanas laikā ģimenes ārstu profesionālās organizācijas par ārstu praktiskajām rīcībām atturējās paust viedokli. “Ņemot vērā šī jautājuma neviennozīmīgo uztveri un to, ka tiesības ir jāpiemēro visiem vienādi un vienlīdzīgi, mūsuprāt, piemērotāk būtu saņemt atbildes no darbnespējas lapas kontrolējošās iestādes,” savā atbildē norāda Latvijas Ģimenes ārstu asociācija. Otra profesionālā ārstu organizācija atbildes nesniedza.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI