E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33639
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja bērnu tēvs, tiekoties ar bērniem, neatklāj, uz kurieni bērnus ved

J
jautā:
20. augustā, 2024
Līva

Ar vīru esam šķīrušies. Šķirot laulību pie notāra, paši sagatavojām un parakstījām vienošanos, kuru notāre pievienoja pie šķiršanās dokumentiem. Vienošanās paredz, ka bērni ir abu vecāku aizgādībā, bet dzīvo pie manis un es īstenoju bērnu ikdienas aprūpi. Bijušais vīrs par bērniem interesējas reti. Kad bērnus ņem pie sevis, tad slēpj savu dzīvesvietu un nevēlas man to atklāt. Vai man ir tiesības zināt, kur mani bērni tiek vesti un kur oficiāli dzīvo vīrs? Citādi sanāk, ka bijušais vīrs var aizvest bērnus jebkur un, ja kaut kas notiek, es pat nezinu, kur viņi atrodas. Vēl arī bijušais vīrs nereaģē uz manām ziņām par to, ka bērniem ir bijušas ārstu maksas vizītes un vajadzētu segt daļu izdevumu. Viņš to nedara un arī neko neatbild. Arī skolniekam visu skolai nepieciešamo pērku es viena, viņš skolas lietām naudu nedod. Ko varu iesākt šajā situācijā? Alimentus viņš maksā, bet neko papildus ārstēšanās vai skolas izdevumiem, apģērbam nemaksā. 

A
atbild:
19. septembrī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Marta Urbāne, zvērināta advokāte, sertificēta mediatore

Civillikuma 181. pants noteic, ka katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem. 

Attiecīgi bērnu tēvam ir tiesības uzturēt kontaktus ar bērniem, tostarp vest uz savu dzīvesvietu, taču bērnu mammai ir tiesības saņemt informāciju par bērnu atrašanās vietu un sadzīves apstākļiem.  

“Ja bērnu mātei ir bažas par sadzīves apstākļiem bērnu saskarsmes laikā ar otru vecāku un šo konflikta situāciju nav iespējams atrisināt savstarpējā komunikācijā, tad bērnu māte var vērsties bāriņtiesā,” skaidro zvērināta advokāte, sertificēta mediatore Marta Urbāne.  

Pievēršoties jautājumam par izdevumiem bērnu vajadzībām, M. Urbāne iesaka censties vienoties ar bērnu tēvu par uzturlīdzekļu palielināšanu.  

Ja bērna tēvs tam nepiekrīt un nav iespējams vienoties sarunu vai mediācijas ceļā, tad jums ir iespēja vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu palielināšanu. Tiesā būs jāpierāda uzturlīdzekļu palielinājuma pamatojums.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas