DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzruna Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes augsta līmeņa atklātajās debatēs

FOTO: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja.

Priekšsēdētājas kundze! 

Es vēlos pateikties Slovēnijai kā Drošības padomes prezidējošajai valstij par šo aktuālo debašu sasaukšanu.  

Mēs meklējam risinājumus drošākai nākotnei, taču vispirms mums ir jāsakārto tagadne. Pašreizējais mūsu pasaules stāvoklis rada bažas. Ātrums, ar kādu tiek pārbaudīti globālo normu un multilaterālisma principi, ir satraucošs. Tas visvairāk redzams Ukrainā, Tuvajos Austrumos, Sudānā un daudzviet citur pasaulē. 

Globāla atbalsta nodrošināšana Ukrainai ir ārkārtīgi svarīga mieram un drošībai. Krievijas agresijas karš pret Ukrainu apdraud Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtus.  

Mēs stingri nosodām Krievijas agresiju, ko atbalsta Baltkrievija, Irāna un Ziemeļkoreja. Krievijai bez nosacījumiem un nekavējoties ir jāizved viss karaspēks un militāra tehnika no visas Ukrainas teritorijas.  

Gazā humanitārā krīze ir saasinājusies līdz bīstamam līmenim. Drošas un netraucētas humānās palīdzības piekļuves nodrošināšana joprojām ir prioritāte. 

Mēs atbalstām pašreizējos centienus izbeigt karadarbību. Tas ir būtiski, lai novērstu humanitāro katastrofu un nepieļautu tās izplatīšanos reģionālā mērogā. 

Mēs atzinīgi vērtējam Apvienoto Nāciju Organizācijas un Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas centienus veicināt humānās palīdzības sniegšanu Gazā. Visām pusēm ir jānodrošina civiliedzīvotāju aizsardzība saskaņā ar starptautiskajām humanitārajām tiesībām. Mums jākoncentrējas uz miera procesu un divu valstu risinājumu. 

Sudānā cilvēki ir spiesti dzīvot smagas humanitārās un cilvēktiesību krīzes apstākļos. Ļoti satraucoši ir ziņojumi par nopietniem pārkāpumiem, piemēram, patvaļīgiem arestiem un seksuālu un ar dzimumu saistītu vardarbību.  

Mēs aicinām puses pārtraukt karadarbību un ievērot savas saistības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Humānai palīdzībai ir jāsasniedz visi Sudānas reģioni. Civiliedzīvotāju aizsardzība ir ārkārtīgi svarīga. 

Priekšsēdētājas kundze! 

Mums ir jāaizstāv mūsu globālās sistēmas integritāte, lai nodrošinātu, ka mūsu pasaulē valda nevis bailes un konflikti, bet gan miers un savstarpēja cieņa. 

Paldies! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI