E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33016
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai bērnu laukumiņa izveidi var apmaksāt tikai daļa dzīvokļu īpašnieku

J
jautā:
18. jūnijā, 2024
Santa

Labdien! Vairāk nekā 200 dzīvokļu mājā šobrīd norisinās diskusijas par teritorijas labiekārtošanu, un, kā parasti, ir piekritēji un tie, kuriem neko nevajag. Piemēram, tiek piedāvāts, lai bērnu laukumiņa ierīkošanu un uzturēšanu apmaksātu tikai tie, kuri tam piekrīt. Vai tā var būt, ka šādus izdevumus sedz tikai daļa dzīvokļu īpašnieku? Vai drīkstēs noteikt, ka bērnu laukumiņu varēs izmantot tikai tie, kuri par to maksājuši? Vai “pret” balsotāju lēmums būs saistošs kā aizliegums lietot bērnu laukumiņu jaunajiem īpašniekiem, ja viņi savu īpašumu pārdos? 

A
atbild:
27. jūnijā, 2024

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantam, dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. 

Uz kopīpašumu un rīcību ar to ir attiecināmas Civillikuma 1068. panta norma, kas paredz, ka rīkoties ar to drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt.  

Jautājums ir apskatāms no kopīpašuma pārvaldīšanas un uzlabošanas skatpunkta, taču jautājumā minētā iecere (bērnu laukuma izbūve) var netikt uzskatīta par tādu kopīpašuma uzlabojumu (nepieciešamie uzlabojumi), kas kalpotu visu dzīvokļu īpašnieku interesēm. Tādējādi dzīvokļu īpašnieku kopība var lemt par bērnu laukuma izbūvi, paredzot, ka šādas darbības ir veicamas par atsevišķu dzīvokļu īpašnieku līdzekļiem.  

Noteikt to, ka bērnu laukumiņu varēs izmantot tikai tie, kuri par to maksājuši, ir dzīvokļu īpašnieku kompetencē, taču pirmšķietami secināms, ka būs samērā apgrūtinoši ierobežot piekļuvi šim laukumiņam, ja tas tiks ierīkots kā brīvi pieejams. Papildus par šādu kopīpašuma izlietošanas aprobežojuma noteikšanu ir jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai.   

Ja dzīvokļu īpašnieku kopība būs pieņēmusi (apstiprinājusi) noteiktu bērnu laukuma lietošanas (piekļuves tiesību) kārtību noteiktam personu lokam, tad citām personām (neatkarīgi no īpašuma iegūšanas vai atsavināšanas) būs saistoša šāda dzīvokļu īpašnieku kopības noteiktā kārtība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas