E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32991
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai drīkst pārdot kapavietu

J
jautā:
16. jūnijā, 2024
Natalija

Kas notiek, ja tiek bojāta kapavieta, piemēram, kapu sētiņa vai piemineklis, nokrītot kokam vai kādā citā veidā? Vai par to ir atbildīgs kapsētas apsaimniekotājs? Kas notiek ar iepriekšējo kapavietu pārapbedīšanas gadījumā, īpaši, ja ir ieguldīti līdzekļi vietas labiekārtošanai (piemēram, uzstādīta kapu sētiņa, apmales, plāksnes)? Vai tas viss paliek nākamajam īpašniekam, vai arī ir iespējams pārdot jau labiekārtotu kapavietu? 

A
atbild:
21. jūnijā, 2024

Patlaban izstrādes stadijā atrodas Kapsētu likums. Saskaņā ar likumprojekta publiski pieejamo anotāciju pašreiz šo jautājumu regulē katras pašvaldības pieņemtie saistošie noteikumi. Tādēļ ir jāievēro tās pašvaldības saistošie noteikumi par kapsētu apsaimniekošanu, kuras teritorijā atrodas kapsēta.  

Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par sanitāro tīrību, tostarp kapsētu izveidošanu un uzturēšanu. Savukārt šā likuma 45. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, nosakot administratīvos pārkāpumus un par tiem piemērojamos administratīvos sodus, ja likumā nav noteikts citādi, par publiskā lietošanā nodotu pašvaldības teritoriju, tostarp kapsētu, izmantošanu. Tādējādi Pašvaldību likums uzdod pašvaldībām izveidot un uzturēt pašvaldību kapsētas un noteikt pašvaldības kapsētu izmantošanas (lietošanas) kārtību. 

Katras pašvaldības pieeja šo jautājumu regulējumā atšķiras. Piemēram, pašvaldībās tiek pieņemti atšķirīgi noteikumi par kapavietas piešķiršanas un mirušo apbedīšanas kārtību, laika periodu virsapbedījumu veikšanai, kapavietu uzturēšanas prasībām un citiem jautājumiem.  

Par kapsētā nogāztajiem kokiem un to nodarītiem postījumiem jums vispirms jāvēršas pie kapsētas pārziņa un pašvaldībā. Ir ieteicams nodarītos bojājumus fiksēt foto vai video veidā un aprēķināt nodarītos zaudējumus. Ja pašvaldības atbilde jūs neapmierinās, tad jums ir tiesības vērsties ar pieteikumu administratīvajā tiesā, apstrīdot pašvaldības lēmumu (administratīvo aktu). 

Personai tiek piešķirtas tikai tiesības konkrētajā vietā veidot apbedījuma vietu. Ja šīs tiesības vēlaties nodot kādai trešajai personai, tad jums tas vispirms jāsaskaņo ar kapu pārzini un pašvaldību. Ja saņemat piekrišanu, tad ar trešo personu varat vienoties par atlīdzību, kurā ietvertas apbedījuma vietas labiekārtošanas izmaksas. Proti, tas jau būs jūsu civiltiesiskais darījums. 

Kapsētā jūsu uzstādītie pieminekļi un apmalītes pieder jums. Mainot apbedījuma vietu, jums ir tiesības tos paņemt līdzi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas