E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33126
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Jaunā doktorantūras modeļa nosacījumi doktorantiem

J
jautā:
27. jūnijā, 2024
Diāna

Labdien! Esmu maģistrantūras studente. Apsveru domu nākamgad iestāties doktorantūrā. Jautājums par jauno doktorantūras modeli: kādi normatīvie akti nosaka atalgojuma apmēru doktorantūras studentiem? Un vai doktorantam ir iespēja savienot mācības ar pamatdarbu, vai to neierobežo Ministru kabineta noteikumi?

A
atbild:
27. jūnijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

2024. gada 1. maijā stājās spēkā Grozījumi Augstskolu likumā, ar kuriem izveidota tiesiskā bāze jauna doktorantūras modeļa ieviešanai. Atbilstoši Pārejas noteikumu 113. punktā noteiktajam studentiem, kuri no 2024. gada 1. septembra uzsāk studijas doktora studiju programmā, tās tiek organizētas un doktora grādu piešķir saskaņā ar Augstskolu likumu. Ministru kabinets vēl turpina darbu pie jaunā doktorantūras modeļa ieviešanai nepieciešamajiem Ministru kabineta noteikumiem.

Augstskolu likumā ir ieviests jauns 47.1 pants “Doktoranta nodarbinātība valsts finansētā studiju vietā”, kurā noteikts:

(1) Ja doktorants ir uzņemts valsts finansētā studiju vietā, augstskola nodrošina, ka ar doktorantu tiek noslēgts darba līgums par akadēmiskā darba veikšanu studiju rezultātu sasniegšanai atbilstoši valsts augstākās izglītības standartam. Darba līgumu ar doktorantu slēdz uz studiju līguma termiņu, ievērojot Ministru kabineta noteiktās prasības par doktoranta nodarbinātību valsts finansētā studiju vietā.

(2) Ministru kabinets papildus Darba likumā paredzētajam nosaka prasības par doktoranta nodarbinātību, darba līguma noslēgšanu un izbeigšanu, tostarp darba laika un termiņa nosacījumus, kā arī atlīdzības aprēķināšanas kārtību.

(3) Ja doktorants ir uzņemts valsts finansētā studiju vietā, darba līgumu ar viņu var neslēgt, ja doktorants:

  1. ieņem vēlētu akadēmisko amatu augstskolā vai šā likuma 38. panta otrajā daļā vai 40. panta pirmajā daļā minēto amatu;
  2. vienlaikus ir uzņemts valsts finansētā studiju vietā un ārvalsts augstskolas doktora studiju programmā, lai īstenotu kopīgu doktorantūru šā likuma 59.4 pantā noteiktajā kārtībā;
  3. promocijas darbu vai doktora teorētisko pētījumu un mākslinieciskās jaunrades darbu izstrādā pie doktora studiju programmas īstenošanā iesaistīta augstskolas sadarbības partnera;
  4. ir nodarbināts organizācijā un savu pienākumu ietvaros izglīto studējošos vai veic zinātnisko darbību, vai ir nodarbināts mākslinieciskās jaunrades darbā.

Tātad Augstskolu likuma 47.1 panta trešajā daļā noteiktas situācijas, kad ar doktorantu darba līgumu var neslēgt. Jāņem vērā, ka minētā panta nosacījumi attiecas tikai uz doktorantiem, kuri ir uzņemti valsts finansētā studiju vietā.

Pagaidām nav iespējams atbildēt uz jautājumu par iespējamo atalgojuma apmēru. 47.1 panta otrajā daļā noteiktie noteikumi Ministru kabinetam jāizstrādā līdz 2024. gada 31. jūlijam. Tāpat līdz jūlija beigām Ministru kabinetam jānosaka arī stipendiju piešķiršanas kārtība un kritēriji, valsts budžeta finansējuma doktorantu atlīdzībai saņemšanas kārtība, doktorantūras finansēšanas kārtība un finansējuma piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība. (Pārejas noteikumu 107. punkts.)

Par iespējamo stipendijas apmēru paskaidrojams, ka līdz šim nav veikti arī grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.740 “Noteikumi par stipendijām”, t. i., vēl arvien ir spēkā 8.2.1. apakšpunkta norma, ka doktora studiju programmas apguvei noteiktā stipendija ir 140 eiro mēnesī.

Papildus informēju, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 811 “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana kopējā P&A sistēmā" 1.1.1.8. pasākuma Doktorantūras granti” īstenošanas noteikumi” doktorantiem pieejami arī granti promocijas darba izstrādei. Apspriešanā Ministru kabinetā ir arī grozījumu projekts minētajos notikumos, ar kuriem paredzēts noteikt atlīdzības apmēru par pilnu darba slodzi doktorantam par studiju vai zinātniski pētnieciskā darba veikšanu līdz 2600 eiro mēnesī, ieskaitot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Jāņem gan vērā, ka šie grozījumi vēl nav pieņemti.

Iesaku papildus iepazīties arī ar šādiem LV portālā publicētājiem materiāliem: “Stājas spēkā izmaiņas doktorantūras regulējumā. Ievieš vienotu promocijas procesu”; “Doktorantūras grantiem pieejams finansējums vairāk nekā 19 miljonu eiro apmērā”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas