DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Doktorantūras grantiem pieejams finansējums vairāk nekā 19 miljonu eiro apmērā

Ministru kabinets (MK) apstiprinājis Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos noteikumus ES fondu pasākuma “Doktorantūras granti” īstenošanai, lai arī turpmāk nodrošinātu iespējas doktorantiem, tai skaitā doktora grāda pretendentiem, iegūt grantus promocijas darba izstrādei. Atlīdzība doktorantam par studiju vai zinātniski pētnieciskā darba veikšanu noteikta 1292 eiro mēnesī, kā arī pieejams finansējums pētniecības izmaksu segšanai 500 eiro mēnesī.

Programmas finansējums ir nozīmīgs, lai Latvijas augstskolām paplašinātu iespējas piesaistīt jaunus doktorantus, kā arī noturēt jau esošos, kas savu turpmāko profesionālo karjeru vēlas saistīt ar akadēmisko un zinātnisko darbu augstskolā vai nozarē. Turpinot grantu programmu tiks stiprināta tautsaimniecības izaugsmei un transformācijai nepieciešamā pētniecības un attīstības cilvēkkapitāla kapacitāte viedās specializācijas jomās. ES fondu programmas finansiālā atbalsta mehānismu doktorantūras studiju programmu īstenošanai īstenos ierobežotas projektu iesniegumu atlases veidā, paredzot finansējumu tām augstskolām, kas nodrošina doktorantūras studiju programmas, atbilstošu sniegumu pētniecībā un citus rezultatīvos rādītājus.

Nepietiekamais zinātnisko darbinieku skaits ir būtisks šķērslis Latvijas konkurētspējai un dalībai ES inovāciju procesos un programmās, kā arī kavē jaunu zināšanu radīšanu, tālāknodošanu un inovāciju attīstību Latvijā. Plānots, ka ES fondu finansiālā atbalsta mehānismu būs iespējams izmantot ne mazāk kā 264 doktorantiem vismaz 12 mēnešu periodā, paredzot, ka vismaz 25% no granta saņēmējiem līdz projekta beigām iegūs doktora grādu. Tiks nodrošināta arī vismaz 66 slodžu izveide zinātnē nodarbinātajiem.

Līdzšinējam ES fondu atbalstam ir pozitīva ietekme gan uz doktorantūras studiju programmās imatrikulēto skaitu, gan doktora studiju programmu absolventu skaitu un doktora grādu ieguvušo skaitu. Laika posmā no 2020. līdz 2022. gadam doktorantūras studijās imatrikulēto skaits pieaudzis par 33%, absolventu skaits par 48%, bet doktora grādu ieguvušo skaits par 35%.

Noteikumi paredz, ka doktoranta iesaisti studiju vai zinātniski pētnieciskajā darbā jānodrošina vismaz 12 mēnešus, projekta ietvaros nepārsniedzot 50 procentus no pilnas darba slodzes mēnesī. Vienu daļu doktorantūras granta veido doktoranta atalgojums, kas iekļauj visus nodokļus un sociālās garantijas. Otru daļu doktorantūras granta veido finansējums pētniecības veikšanai, kas ietver pētniecībai nepieciešamo materiālu iegādes, tehnoloģiju tiesību aizsardzības un ārpakalpojumu izmaksas, mācību izmaksas un tīklošanas pasākumu izmaksas, tai skaitā komandējumus, konferenču dalības maksas un iesaistes izmaksas informatīvajos pasākumos. ES fondu programmas kopējais plānotais finansējums ir 19.1 miljoni eiro, t.sk. elastības finansējums 3 miljonu eiro apmērā. EK lēmums par elastības finansējuma piešķiršanu tiks pieņemts 2026.gadā.

Ministru kabineta noteikumi Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027.gadam 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana  kopējā P&A sistēmā” 1.1.1.8. pasākuma “Doktorantūras granti” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI