E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33094
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Pirmpirkuma tiesību izmantošana, pārdodot kopīpašuma domājamās daļas

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
Dana

Labdien! Esam divi zemes kopīpašnieki. Zemesgrāmatā ir ierakstīta zemes lietošanas kārtība. Atbilstoši tai viss nekustamais īpašums ir uzmērīts un sadalīts divos zemesgabalos (visi dati ir reģistrēti kadastrā). Pirms reālās zemes sadales starp kopīpašniekiem ir radies nepatīkams un pašreiz neatrisināms konflikts. Esmu nolēmusi pārdot savas domājamās daļas. Cik saprotu, tad man ir pienākums nosūtīt kopīpašniekam pirkuma līguma norakstu, piedāvājot viņam izmantot pirpirkuma tiesības. Vai ir tiesiski pirkuma līguma norakstā minētos pircēja datus aizkrāsot, lai kopīpašnieks tos ļaunprātīgi neizmantotu (piemēram, zvanot, rakstot, atrunājot no darījuma vai nomelnojot mani)? Paldies par sniegto konsultāciju! 

A
atbild:
27. jūnijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Kā jūs savā aprakstā pareizi norādāt, otram nekustamā īpašuma kopīpašniekam pastāv pirmpirkuma tiesības uz domājamām daļām no īpašuma, kuras jūs vēlaties pārdot. Civillikuma 1073. pantā noteikts: ja kāds nekustama īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesība.  

Kā redzams, tad likuma norma norāda, ka kopīpašniekam ir nosūtāms tieši pirkuma līguma noraksts. Saskaņā ar 2018. gada 4. septembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 558 (“Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība”) 40. punktu ar dokumenta norakstu saprot tādu dokumenta oriģināla atvasinājuma veidu, ar kuru dokumenta oriģināls tiek pilnībā pārrakstīts 

Tātad, strikti pieturoties pie likuma burta, līguma norakstā būtu atspoguļojama visa oriģinālajā dokumentā iekļautā informācija, tostarp arī dati par īpašuma pircēju. Vienlaikus jānorāda, ka, tulkojot Civillikuma 1073. pantu teleoloģiski (pēc tā jēgas), noprotams, ka pirkuma līguma atvasinājuma izsniegšana citam kopīpašniekam nepieciešama, lai kopīpašnieks varētu iestāties nekustamā īpašuma pircēja vietā ar identiskiem pirkuma līguma nosacījumiem, kuriem ir piekritis pašreizējais pircējs. Šādā ziņā dati par īpašuma pircēju otram kopīpašniekam nav nepieciešami un būtiski, lai kopīpašnieks varētu izlemt par pirmpirkuma tiesību izmantošanu. Tādēļ pirmpirkuma tiesību baudošā kopīpašnieka tiesības netiks aizskartas, ja pirkuma līguma noraksta vietā kopīpašniekam izsniegsiet tā izrakstu. Izraksts no noraksta atšķiras ar to, ka ar šādu dokumenta atvasinājumu tiek pārrakstīts vai nokopēts nevis viss dokumenta oriģināls, bet gan tikai tā dokumenta daļa, kas satur nepieciešamo informāciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas