E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32656
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
9
9

Zemes lietošanas maksas piedziņa no dzīvokļu īpašnieku kopības

J
jautā:
14. maijā, 2024
Līva

Labdien! 2015. gadā iegādājos dzīvokli, kas atrodas uz divu īpašnieku zemes (pašvaldības un fiziskās personas). Pirkumā līgumā noteikts, ka nepārņemu esošās saistības vai saistības, kas varētu atklāties nākotnē (par līguma nosacījumiem tika informēts arī namu pārvaldnieks). Šī gada februārī stājās spēkā spriedums (tiesas spriedums civillietā Nr. C29440319) par zemes lietošanas maksas piedziņu par laika periodu 01.09.2009.–12.2018. un 01.2019.– 30.06.2024. Zemes lietošanas maksas piedziņu koordinē namu pārvaldnieks, kas no esošā īpašnieka ieturēja samaksu par abiem pilniem periodiem. Tika lūgts skaidrojums no pārvaldnieka, kurš norādīja: zemes īpašnieks vērsies pret dzīvokļu īpašnieku kopību tiesā, tādēļ tiek piemērots Dzīvokļa īpašuma likuma 15.2 pantā noteiktais, kas tiek uzskatīts par dzīvokļu īpašnieku kopības mantu un kam to var izmantot, proti, manā gadījumā tika izmantota kontā veiktā priekšapmaksas summa par komunālajiem maksājumiem. Vai, ņemot vērā, ka tiesas spriedums nosaka noteikto laika periodu un summas, namu pārvaldnieks ir korekti piemērojis tiesību normas, lai ieturētu samaksu par periodu, kad nebiju dzīvokļu īpašumu kopības daļa? Vai ir konkrēts normatīvais akts/tiesu prakse, kas noteic, ka esošais dzīvokļa īpašnieks ir atbildīgs par saistībām, kas radušās trešajām personām, par laika periodu, kad nebija attiecīgās dzīvokļu īpašnieku kopības daļa? 

A
atbild:
17. maijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Kā jums iepriekšējā e-konsultācijā (skat. šeit) tika paskaidrots, lai varētu sniegt precīzāku atbildi, būtiski noskaidrot lietas apstākļus, tostarp sprieduma saturu. No papildus sniegtās informācijas izriet, ka atbildētāja civillietā ir bijusi dzīvokļu īpašnieku kopība.  

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 15. pantam dzīvokļu īpašnieku kopība ir uzskatāma par patstāvīgu tiesību subjektu, kas var uzņemties saistības iegūt tiesības u. tml. Minētā likuma 15.2 pants paskaidro, ka dzīvokļu īpašnieku kopībai ir sava manta, ko veido arī dzīvokļu īpašnieku iemaksātie līdzekļi par mājas uzturēšanu. Dzīvokļu īpašnieku kopības sastāvā esošo dzīvokļu īpašnieku maiņa neietekmē mantas piederību dzīvokļu īpašnieku kopībai. 

Iepriekšējā e-konsultācijā jums tika izskaidrots, ka dalītā īpašuma gadījumā zemes lietošanas maksu (agrāk – nomas maksu) ir pienākums maksāt ēku, būvju īpašniekam par laiku, kurā attiecīgā īpašuma tiesība pastāv. Tomēr konkrētajā gadījumā atbildētājs civillietā ir nevis kāda persona vai personas kā dzīvokļu īpašnieki, bet dzīvokļu īpašnieku kopība kā patstāvīgs tiesību subjekts. Konkrētajai dzīvokļu īpašnieku kopībai saskaņā ar spriedumu ir pienākums segt zemes īpašniekam ar spriedumu piedzīto summu par zemes lietošanu no dzīvokļu īpašnieku kopības mantas, t. i., dzīvokļu īpašnieku (arī jūsu) pārvaldniekam veiktajām iemaksām, ko pārvaldnieks dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā šajā gadījumā ir veicis. Tomēr rodas netaisnīga situācija, ka zemes lietošanas maksu jūs esat segusi arī par laika periodu, kad nebijāt dzīvokļa īpašniece. Līdz ar to jums ir radušās prasījuma tiesības pret bijušo dzīvokļa īpašnieku par attiecīgās maksājuma daļas kompensēšanu. Tādēļ būtu ieteicams konsultēties ar pārvaldnieku un juristu, lai noskaidrotu, kā jūs varētu atgūt maksājuma daļu no dzīvokļa iepriekšējā īpašnieka.  

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas