E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34190
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Dzīvokļa īpašniekam ir jānodrošina brīva pieeja dzīvokļu īpašnieku balsošanas rezultātiem

J
jautā:
11. oktobrī, 2024
Ieva

Labdien! Daudzdzīvokļu māju apsaimnieko RNP. Ir izveidota biedrība, lai pārietu pie cita apsaimniekošanas uzņēmuma. Ir veikta dzīvokļu īpašnieku aptauja. Vairākums ir PAR. Dzīvokļu īpašnieki grib redzēt anketēšanas rezultātus, jo netic tiem. Savukārt biedrība atbild, ka tos nevar rādīt,  jo nav tiesību. Kā ir patiesībā? Vai dzīvokļu īpašnieki var iepazīties ar anketām un pārliecināties par balsojuma patieso rezultātu?  

A
atbild:
17. oktobrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 20. panta trešo daļu par balsošanas rezultātiem aptaujas organizatoram ir jāsagatavo balsošanas protokols un piecu darba dienu laikā tas jānosūta visiem dzīvokļu īpašniekiem. Likuma 20. panta panta ceturtā daļa turklāt noteic, ka pēc pieprasījuma ir jāuzrāda arī dokumenti par pārējo dzīvokļu īpašnieku balsošanas rezultātiem. Panta sestā daļa papildus noteic, ka balsošanas protokols, kā arī katra dzīvokļa īpašnieka balsojums (“par” vai “pret”) par katru aptaujā iekļauto jautājumu 14 dienu laikā ir ievietojams mājas lietā, kas glabājas Būvniecības informācijas sistēmā. 

Apkopojot minēto, jāsecina, ka šai informācijai ir jābūt brīvi pieejamai. Ja dzīvokļa īpašnieks jebkāda iemesla dēļ tomēr nav saņēmis datus par balsošanas rezultātiem, tad nav tiesiska pamata viņam liegt iespēju iepazīties ar šiem datiem.  

Konkrētajā gadījumā papildus gan jāpiebilst, ka pirms informācijas pieprasīšanas jāprecizē, kurš bija attiecīgās aptaujas organizators, kam arī būtu adresējams šāds informācijas pieprasījums. No aprakstā pieejamās informācijas nevar droši secināt, ka aptaujas organizators bija tieši izveidotā biedrība. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas