E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9947
Lasīšanai: 4 minūtes

Vispirms zemesgrāmatā ir jāreģistrē māja un tikai pēc tam - dzīvoklis

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2016
Marta

Labdien. 2006. gadā nopirku dzīvokli no privātpersonas. Šis dzīvokļa īpašnieks postpadomju laikā dzīvokli atpirka no paju sabiedrības, un tālāk jau nekas netika attiecībā uz daudzdzīvokļu māju darīts. Katrs dzīvoja, kā māk, savā starpā pirka un pārdeva. Tik vien kā attiecīgos pārdošanas, pirkšanas faktus atzīmēja protokolēja vietējā pagasta padomē. Manā gadījumā tika sastādīts pirkuma-pārdošanas līgums, par konkrētu pārdošanas, pirkšanas summu, protokolēts pagasta padomē. Problēma ir tajā, ka pārdevējam līdz šim laikam paliku parādā konkrētu summu un līdz šim laikam turpināju dzīvokli izmantot. Tagad esmu gatava ar konkrēto dzīvokļa “īpašnieku” noslēgt darījumu par pilnas summas samaksu, bet viens “bet”. Šis dzīvoklis atrodas daudzdzīvokļu mājā, kurai nav savas zemesgrāmatas, tātad nav šīs zemesgrāmatas konkrētajam dzīvoklim. Saprotu, ka dzīvokļa pārdevējam interesē manis nenomaksātā naudas summa. Jautājums sekojošs, kā šo konkrēto situāciju pareizi atrisināt? Kas ir tas ceļš, lai būtu garants, ka Zemesgrāmatu nodaļā tikšu atzīta par faktisko dzīvokļa īpašnieku? Paldies.

A
atbild:
09. augustā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, ar tā dēvētajām paju mājām šādas situācijas, ka tās nav reģistrētas zemesgrāmatā, sastopamas bieži. “Tas tādēļ, ka neviens ar šo jautājumu nenodarbojas. Pašvaldību māju īpašuma lietu sakārtošana ir pašvaldību privatizācijas komisiju kompetencē, valsts māju – Privatizācijas aģentūras, bet kolhoziem piederošās mājas, ko privatizēja par pajām, lielākoties ir atstātas pašplūsmā.

Lai zemesgrāmatā nostiprinātu atsevišķu dzīvokļa īpašumu, vispirms ir jāsakārto visas mājas īpašuma lieta. Ja kāds no īpašniekiem ir īpaši ieinteresēts savu dzīvokļa īpašumu reģistrēt zemesgrāmatā, tad viņš var uzņemties iniciatīvu sakārtot mājas īpašuma lietas par savu naudu un pēc tam proporcionāli iekasēt tēriņus no pārējiem īpašniekiem (ja viņi tam piekrīt).

Vispirms mājai jāpiesaista funkcionālais zemesgabals, to var izdarīt pašvaldība, jāiegūst kadastra numurs, īpašums jānovērtē, jāsakārto mājas inventarizācijas lieta; pašvaldība sadala māju dzīvokļu īpašumos. Kad tas viss ir izdarīts un katrai no šīm darbībām ir sagādāti nepieciešamie dokumenti, tos var iesniegt zemesgrāmatā, vienlaikus iesniedzot arī konkrētā dzīvokļa pirkšanas/pārdošanas dokumentus. Tā zemesgrāmatā tiks ierakstīta gan māja, gan pirmais no dzīvokļiem.  

Jāatzīst, tā ir problemātiska situācija, jo, kā zināms no pieredzes, Latvijā cilvēkiem ir diezgan grūti vienoties par kādām kopīgām darbībām un izdevumu vienlīdzīgu sadalīšanu. Jāatzīst, ka, iegādājoties dzīvokli šādā paju mājā, cilvēks uzņemas risku piedzīvot šādus sarežģījumus.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas