E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17552
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Ar nemaksātājiem jāstrādā mājas pārvaldniekam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2019
Olegs

Mūsu daudzdzīvokļu mājas īpašniekiem pienācis paziņojums, kurā minēts parāds par ūdens un kanalizācijas pakalpojumiem. Piezvanot uz norādīto telefona numuru, mums tika paskaidrots: tā kā mūsu mājā ir parādnieki, kuri nemaksā par iepriekš minētajiem pakalpojumiem, mājai ir izveidojies parāds un mums visiem tas jāsedz. Vai ir iespēja piedzīt parādu tieši no parādniekiem, kuri to ir izveidojuši? Manuprāt, nav godīgi, ka mums ir jāmaksā par tiem, kuri vienkārši negrib maksāt. Kurš ir tiesīgs vērsties tiesā par parādu piedziņu, un kam ir tāds pienākums?

A
atbild:
13. augustā, 2019

Parāds, pirmkārt, veidojas dzīvokļu īpašnieku un mājas apsaimniekotāja divpusējās lietišķajās attiecībās un, otrkārt, starp komunālo pakalpojumu sniedzēju un pārvaldnieku, kas pārstāv visus dzīvokļu īpašniekus.

Ja citādi nav iespējams, mājas pārvaldniekam parādi no dzīvokļu īpašniekiem – nemaksātājiem – jācenšas piedzīt tiesas ceļā, nepieļaujot, ka tie sasniedz ievērojamus apmērus. Diemžēl apsaimniekotāji bieži vien nevēlas nodarboties ar prasību iesniegšanu tiesā, tādējādi uzkrājot lielas parādsaistības, kas no komunālo pakalpojumu sniedzēja skatpunkta attiecināmas uz visu māju.

Parādu piedzīšana ir pārvaldniekam pastāvīgi veicams un arī ilgstošs darbs; kamēr nauda tiek atgūta, daudzdzīvokļu māju apsaimniekotāji nereti dzīvojamās mājas īpašnieka neizpildīto saistību izpildei (parādu dzēšanai) īstermiņā izmanto remontu rezerves fondu līdzekļus.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. pantā gan ir iekļauta norma, ka dzīvojamās mājas īpašnieka veidotos uzkrājumus pārvaldnieks nav tiesīgs izmantot. Tomēr apsaimniekotāja rīcībā nav citas naudas, ko parādnieka vietā samaksāt pakalpojuma sniedzējam, lai netiktu liegta komunālā pakalpojuma piegāde.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas