E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17595
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Ja dzīvokļa īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2019
Gatis

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē var piedalīties tikai dzīvokļu īpašnieki vai to pilnvarotās personas. Vai cilvēku var uzskatīt par dzīvokļa īpašnieku, ja šis īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā? Ja var, tad kādi dokumenti šim cilvēkam ir jāuzrāda sapulcē, lai viņš varētu piedalīties balsošanas procesā?

A
atbild:
29. augustā, 2019

Dzīvokļa īpašuma likuma pirmajā daļā ir skaidri norādīts: “Dzīvokļa īpašnieks ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā.” Savukārt otrajā daļā ir šāda norma: “Līdz dzīvokļa īpašuma pirmreizējai reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst tikai pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā.”

Ja dzīvokļa īpašums vēl nav reģistrēts zemesgrāmatā, bet ir kādas personas īpašumā, tā iegūšanu apliecina kāds dokuments – piemēram, pirkšanas un pārdošanas līgums, mantošanas apliecība, tiesas spriedums. Uzrādot kādu no šiem dokumentiem, īpašnieks iegūst dzīvokļa īpašnieka tiesības un pienākumus piedalīties dzīvokļu īpašnieku sapulcēs un lemt par jautājumiem saistībā ar dzīvojamās mājas kopīpašumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas