E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17303
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Mājoklis
5
5

Individuālais ūdens patēriņa skaitītājs ir katra atsevišķais īpašums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2019
Mārtiņš

Sveiki! Man ir jautājums par ūdens skaitītāju nomaiņu. Šībrīža namu apsaimniekotājs māju pārņēma savā paspārnē pirms kādiem 6 gadiem. Apsaimniekotājs iepriekš skaitītājus nemainīja, to darījām paši vienu reizi. Izsaucām meistaru, kurš to izdarīja, samaksājām ap 35 eiro. Pienāca kārtējā skaitītāju verifikācija, un namu apsaimniekotājs piedāvāja šādu pakalpojumu. Mūsu vaina, ka nepainteresējāmies sīkāk par šo pakalpojumu. Apsaimniekotājs nomainīja skaitītājus un maksu pielika pie ikmēneša rēķina, tas sanāk kā dalītais maksājums. Parēķinot izrādās, ka apsaimniekotājs 4 gadu garumā iekasēs 34 eiro par katru skaitītāju (dzīvoklī ir 4 skaitītāji). Man tas likās dīvaini. Atceroties iepriekšējo pieredzi un piezvanot citiem pakalpojumu sniedzējiem, kā arī apskatot internetā cenas, secināju, ka tās vēl joprojām ir aptuveni 35 eiro par 4 ūdens skaitītāju nomaiņu. Zvanīju savam apsaimniekotājam ar jautājumu, saņēmu atbildi, ka mums ir uzlikti jauni skaitītāji un maksa par tiem tiek iekasēta katru mēnesi, kas rēķinā parādās kā nomas maksa par skaitītājiem (0,71 eiro x 4 = 2,84 eiro). Jautāju, kas būs pēc 4 gadiem. Tad notikšot to verifikācija, kas izmaksās 14 eiro par skaitītāju (14 x 4 = 56 eiro). Es jautāju, kādēļ man vajadzīgas šādas izmaksas, ja es ik pēc 4 gadiem varu par 35 eiro nomainīt skaitītājus. Apsaimniekotājs atbildēja, ka visiem mājas dzīvokļiem tika uzlikti vienādi skaitītāji un es varu tos uzstādīt pats, ja vēlos, bet tad man jāliek tādi paši skaitītāji, kurus apsaimniekotājs nāks pārbaudīt (tas man izmaksās 5 eiro par skaitītāju). Saprotu, ka viņi var uzlikt savam pakalpojumam izmaksas pēc saviem ieskatiem, tālāk jau ir mana izvēle: piekrist tām vai ne. Vēlos saprast, cik izmaksā viena skaitītāja verifikācija. Jo apsaimniekotājs prasa 14 eiro par vienu skaitītāju, kas kopsummā ir vairāk nekā visu skaitītāju nomaiņa pie cita pakalpojumu sniedzēja. Vai tā var būt? Kādas ir apsaimniekotāja tiesības, vai viņš var pieprasīt, lai es lietoju tikai tādus skaitītājus, kādus viņš vēlas? Un pēc skaitītāju uzlikšanas viņš par pārbaudi man vēl prasa naudu. Es taču pats netaisos mainīt skaitītājus, bet lūgšu to darīt kādai firmai, kura piedāvā šādu pakalpojumu un man izrakstīs dokumentu, kas apliecina skaitītāju derīgumu un atbilstību prasībām. Iznāk, ka apsaimniekotājs apšauba to, ka viss tiks izdarīts pienācīgi, un vēlas pats pārbaudīt citas kompānijas darbu, par ko man ir jāmaksā no savas kabatas. Turklāt vai ir nozīme skaitītāja modelim, ja tas precīzi uzrāda patēriņu. Saprotu, ka runa nav par tūkstošiem, bet parastam cilvēkam ir atšķirība, vai 4 gadu laikā samaksāt 136 eiro par skaitītājiem un tad vēl 56 eiro par to verifikāciju vai arī reizi 4 gados par 35 eiro nomainīt skaitītājus. Maigi sakot, summas mazliet atšķiras.

A
atbild:
06. augustā, 2019

Ir tāda prakse, ka daudzdzīvokļu māju apsaimniekotāji piedāvā savus pakalpojumus ūdens patēriņa skaitītāju verifikācijai un nomaiņai, turklāt nereti iekļaujot rēķinā lielākas izmaksas nekā brīvajā tirgū. Šāda pakalpojuma cenas var svārstīties pat 3040% robežās. Tātad dzīvokļa īpašniekam šāds apsaimniekotāja piedāvājums ir jāizvērtē, un, ja šķiet, ka tiek prasīta nesamērīgi augsta cena, no tā var atteikties.

Dzīvokļu īpašuma likuma 16. pantā ir noteikts, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Individuālais ūdens patēriņa skaitītājs ir katra dzīvokļa īpašnieka atsevišķais īpašums. Saistībā ar tā uzstādīšanu, verifikāciju un nomaiņu ne apsaimniekotājs, ne dzīvokļu īpašnieku kopība nedrīkst pieņemt lēmumus, piemēram, tikai par kāda konkrēta ražotāja izgatavotu mērierīču izmantošanu vai noteikt obligātu uzstādāmo individuālo skaitītāju precizitātes klasi. Dzīvokļa īpašniekam ir jāievēro tikai viens nosacījums – lai ūdens patēriņa skaitītājs būtu sertificēts Latvijā un to uzstādītu un apkalpotu sertificēta uzņēmuma speciālisti.

Taču, no otras puses, apsaimniekotāju piedāvājumu var saprast tiktāl, ka tie vēlas, lai vienā mājā būtu uzstādīti iespējami augstākas precizitātes klases individuālie skaitītāji, jo tas palīdz izvairīties no krāpniecības un samazināt ūdens patēriņa starpību.

Ja daudzdzīvokļu mājai ir līdzekļu rezerves uzkrājums un dzīvokļu īpašnieki nolemj to noteiktā laikposmā izmantot skaitītāju nomaiņai visā namā, tie kļūst par kopīpašuma daļu. Turpmāk šo mērīču kontrole, verifikācija, nomaiņa tiek veikta centralizēti, izdevumus sedzot no rezerves uzkrājuma fonda.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas