E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12360
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Ja tēvs piekrīt, bērnus var adoptēt mātes laulātais

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2017
Inita

Labdien! Man ir divi bērni, par kuriem viņu bioloģiskais tēvs neinteresējas un nekādi nerūpējas. Nu jau vairākus gadus dzīvoju ar citu vīrieti, kas manus bērnus mīl, audzina un rūpējas par viņiem. Situācija tāda, ka viņš rūpējas un dara visu bērnu labā, bet likumiski tiesību viņam bērnu dzīvē nav nekādu. Skolā viņš nevar interesēties par bērnu mācībām un skolas dzīvi, arī pie ārsta viņš bez manis aizvest nevar. Viņš ar lielāko prieku rūpējas un dara visu iespējamo, lai bērniem nekā netrūktu un viņi būtu aprūpēti. Bijām apsvēruši iespēju, ka viņš nākotnē pat varētu adoptēt, bet, kamēr ir bioloģiskais tēvs, neko tādu nevar. Biju sniegusi bāriņtiesā pieteikumu, lai bioloģiskajam tēvam pārtrauc aizgādības tiesības, jo tāpat viņš neko nedara bērnu labā, bet saņēmu noraidījumu. Sanāk tā, ka bioloģiskais tēvs var nedarīt neko, bet tiesības noteikt bērnu dzīvi ir. Vai ir iespējams tā, ka bioloģiskais tēvs var pats atteikties no aizgādības tiesībām? Vai arī mans tagadējais dzīvesbiedrs kaut kā var iegūt aizgādības tiesības pār bērniem? Lūdzu, iesakiet kādu risinājumu!

A
atbild:
13. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Cita persona var iegūt aizgādības tiesības pār bērnu tikai līdz ar bērna adopciju, ko apstiprina tiesa. Ņemiet vērā, lai Jūsu dzīvesbiedrs varētu adoptēt Jūsu bērnus, Jums ir jāreģistrē laulība (no situācijas apraksta nav skaidrs, vai esat reģistrējuši laulību).

Bērnu adopcijai ir jāpiekrīt arī bērna juridiskajam tēvam, kas ierakstīts bērnu dzimšanas apliecībā, kā arī pašiem bērniem, ja viņi jau ir sasnieguši 12 gadu vecumu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 111 „Adopcijas kārtība” 5. punkts paredz, ka bērna adopcijai piekrišanu nepieciešams saņemt no vecākiem neatkarīgi no tā, vai viņi dzīvo kopā ar adoptējamo vai atsevišķi. Bērnu tēva piekrišana adopcijai nav nepieciešama, ja viņam likumā noteiktajā kārtībā ir atņemtas aizgādības tiesības.

Latvijas Republikas Civillikuma 169. panta trešā daļa paredz, ka piekrišanu adopcijai tās dalībnieki bāriņtiesai izsaka personīgi vai arī iesniedz to notariāla akta formā vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu. Ievērojot minēto, šajā situācijā bērna tēvam nepieciešams dot piekrišanu adopcijai, un to viņš var izteikt bāriņtiesai  personīgi vai arī iesniegt notariālā akta formā vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu. Ja adoptētājs ir bērna vecāka laulātais, adopcijas kārtība tiek veikta atvieglotā kārtībā.  

Ja bērna tēvs nedot piekrišanu bērna adopcijai, tad Jums jāvēršas savas dzīvesvietas bāriņtiesā, lai varētu uzsākt jautājuma risināšanu par aizgādības tiesību pārtraukšanu tēvam. Tā kā no situācijas apraksta saprotams, ka esat to nesekmīgi mēģinājusi darīt, iespējams, ir vērts uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu abu bērnu uzturam no tēva. Var gadīties, ka, saņemot pavēsti par uzturlīdzekļu piedziņu vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā katram bērnam, bērna tēva pārliecība, ka var turpināt nerūpēties par saviem bērniem un iebilst adopcijai, mainīsies. Uzturlīdzekļu piedziņu šobrīd ir iespējams uzsākt atvieglotā kārtībā, portālā “Latvija.lv” aizpildot uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai.

Informācijai: atbilstoši Civillikuma 179. panta piektajai daļai un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katra vecāka neapstrīdams pienākums, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz 25% vai 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas. 2017. gadā tie attiecīgi ir 95 un/vai 114 eiro mēnesī katram bērnam atkarībā no vecuma. Turklāt var prognozēt, ka minimālās algas apmērs 2018. gadā pieaugs. Sniedzot prasību tiesā, uzturlīdzekļus var mēģināt piedzīt arī lielākā apmērā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas