NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses

Valsts budžeta projekts un 31 pavadošais likumprojekts nodots izskatīšanai Saeimas komisijām

2025. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 15,1 miljarda, izdevumi – 17,1 miljarda eiro apmērā. Salīdzinot ar 2024. gada budžetu, 2025. gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 583,2 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi 2025. gadā paredzēti par 876,5 miljoniem eiro lielāki nekā 2024. gada valsts budžeta likumā.

FOTO: Reinis Inkēns, Saeima.

Saeima ārkārtas sēdē ceturtdien, 17. oktobrī, izskatīšanai komisijās nodeva likumprojektu par 2025. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam un 31 pavadošo likumprojektu.

Visi likumprojekti ir nodoti atbildīgajai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, bet vairākumam likumprojektu ir arī līdzatbildīgās komisijas. Piemēram, grozījumus pensiju un sociālās drošības likumos izskatīs arī Sociālo un darba lietu komisija, savukārt pašu budžeta projektu skatīs visas Saeimas komisijas.

Nodokļu un finanšu likumprojekti ir nodoti tikai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Tie ir:

Līdztekus Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai daudziem likumprojektiem par līdzatbildīgo ir noteikta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Šīs komisijas darba kārtībā būs:

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija izskatīs:

Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīga par:

Juridiskajai komisijai nodots:

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir līdzatbildīga par:

Vairākiem likumprojektiem līdztekus Budžeta komisijai par līdzatbildīgām noteiktas vēl divas komisijas. Juridiskajai komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai jāskata:

Savukārt visas komisijas skatīs galveno dokumentu:

Arī par to atbildīga ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Līdzatbildīgās komisijas – Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, Eiropas lietu komisija, Ilgtspējīgas attīstības komisija, Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, Juridiskā komisija, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, Nacionālās drošības komisija, Pieprasījumu komisija, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija, Publisko izdevumu un revīzijas komisija, Sociālo un darba lietu komisija, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, Ārlietu komisija.  

Valsts budžeta likumprojektu un pavadošos likumprojektus Saeima skata divos lasījumos.

Ministru kabineta 14. oktobra sēdē tika atbalstīts budžeta projekts iesniegšanai Saeimā. Sēdes protokolā noteikts: “Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm likumprojekta “Par valsts budžetu 2025. gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam” izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā: 1. priekšlikumus iesniegt Finanšu ministrijā termiņā, kādu Saeima noteiks otrā lasījuma priekšlikumu iesniegšanai; 2. neiesniegt priekšlikumus, kas pasliktina valsts budžeta finansiālo bilanci, izņemot gadījumus, ja Ministru kabinets pieņem lēmumu par jaunu pasākumu īstenošanu, norādot to finansēšanai nepieciešamo resursu avotu.”

2025. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 15,1 miljarda, izdevumi – 17,1 miljarda eiro apmērā.

Salīdzinot ar 2024. gada budžetu, 2025. gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 583,2 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi 2025. gadā paredzēti par 876,5 miljoniem eiro lielāki nekā 2024. gada valsts budžeta likumā. Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 10,2 miljardus, bet izdevumi – 12,7 miljardus eiro. Speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti 5,2 miljardu eiro, bet izdevumi – 4,7 miljardu eiro apmērā.

Plašāk par 2025. gada valsts budžetu pavadošajiem likumprojektiem LV portālā >>

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI