NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses

Valdība izskata un atbalsta lielāko daļu no 2025. gada valsts budžetu pavadošajiem likumprojektiem

FOTO: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja.

Valdība otrdien, 8. oktobrī, izskatīja vairāk nekā divus desmitus ar 2025. gada valsts budžetu saistīto likumprojektu. Budžetu pavadošajā likumprojektu paketē nozīmīgākās ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa izmaiņas, kas tiek dēvētas par cilvēkiem izdevīgu darbaspēka nodokļu reformu. Vairākiem citiem nodokļiem paredzēts paaugstināt likmes.  

Mainās darbaspēka nodokļi

Lielākās izmaiņas ir paredzētas ar grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Likumā tiek pārskatītas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes un neapliekamā minimuma sistēma.

Savukārt Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu normas šo nodokļu režīmu vienkāršos un padarīs pieejamāku mazajiem uzņēmējiem.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Izmaiņas sociālajā nodrošinājumā

Ar grozījumiem likumā “Par valsts pensijām” paredzēts, ka nākamgad, 1. oktobrī, indeksēs to pensijas daļu, kas būs iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas pilnā apjomā. Tiek prognozēts, ka tie varētu būt aptuveni 1518 eiro. Šobrīd tiek indeksēta tikai puse no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Turpmāk visu summu indeksēs arī piecu un vairāk bērnu vecākiem, kā arī vecākiem, kuri ir aprūpējuši bērnu ar invaliditāti.

Uz tālāku pensiju nākotni ir vērsti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, ar kuriem noteiks, ka pensiju pirmajam līmenim tiks novirzīti 15% un otrajam līmenim 5% no iemaksām pensijai. Pašlaik 14% tiek novirzīti pirmajam pensiju līmenim un 6% otrajam pensiju līmenim.

Grozījums likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredz, ka vecāku pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai arī bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, 2025. gadā vecāku pabalstu izmaksās 75% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta apmēra. Šobrīd tiek izmaksāti 50%.

Plašāk par tēmu >>

2025. gadā tiks mainīts atvietojuma procents zemākā minimālo ienākumu sliekšņa noteikšanai. No 2025. gada 1. janvāra tas būs 22% no ienākumu mediānas jeb 166 eiro (šobrīd tas ir 20% apmērā jeb 137 eiro). Attiecīgi mainīsies arī garantētā minimālā ienākuma pabalsts, mājokļa pabalsts, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts pensijas vecumu sasniegušajām personām, personām ar invaliditāti vispārējā gadījumā, kā arī pabalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes.

Šīs izmaiņas tiks noteiktas vairākos likumos ar šādiem likumprojektiem: “Grozījums Valsts sociālo pabalstu likumā”; “Grozījumi likumā “Par sociālo drošību”; “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Izmaiņas citos nodokļos

Valdība apstiprināja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, lai arī turpmāk svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem piemērotu PVN samazināto likmi 12% apmērā.

Plašāk par tēmu >>

Lielākas likmes azartspēlēm paredzētas ar grozījumiem likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”.

Tāpat pieaugs akcīzes likmes, kā tas paredzēts grozījumos likumā “Par akcīzes nodokli”. Līdzšinējās likmes tiek pārskatītas arī ar grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Vairāki grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”

Izmaiņas gaidāmas arī likumā “Par nodokļiem un nodevām”. Vairāki likumprojekti, kuros bija paredzēti atsevišķi šā likuma grozījumi, tiks apvienoti vienā. 

Savukārt no jauna budžeta paketē iekļauts likumprojekts “Grozījumi Zinātniskās darbības likumā” un ar to saistītie tiesību akti, ko valdība arī izskatīja un atbalstīja.

Otrdien valdība izskatīja un atbalstīja vēl vairākus budžeta paketes likumprojektus. Citus budžetu pavadošos likumprojektus paredzēts turpināt skatīt šoceturtdien – valdības ārkārtas sēdē.

Tiesību aktu projekti tiks iekļauti likumprojekta “Par valsts budžetu 2025. gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam” pavadošo likumprojektu paketē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI