TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
09. augustā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
4
4
4
4

Rosina paplašināt personu loku, kurām ir tiesības saņemt valsts kompensāciju cietušajiem

Sekas, kas radušās cietušajam aiz neuzmanības izdarīta noziedzīga nodarījuma dēļ, piemēram, vidēji smagi miesas bojājumi, smagi miesas bojājumi vai personas nāve, ir tādas pašas kā tīši izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

FOTO: Freepik.

Publiskajai apspriešanai nodots likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem””, kura mērķis ir paplašināt personu loku, kam ir tiesības saņemt valsts kompensāciju. 

īsumā
  • Spēkā esošā likuma “Par valsts kompensāciju cietušajiem” redakcija paredz, ka valsts kompensācija nav izmaksājama, ja noziedzīgs nodarījums izdarīts aiz neuzmanības. 
  • Sekas, kas radušās cietušajam aiz neuzmanības izdarīta noziedzīga nodarījuma dēļ, piemēram, vidēji smagi miesas bojājumi, smagi miesas bojājumi vai personas nāve, ir tādas pašas kā tīši izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem. 
  • Paredzēts, ka par noziedzīgajiem nodarījumiem, kuri izdarīti aiz neuzmanības un kuru dēļ iestājušās kādas no likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem” minētajām sekām, izmaksās valsts kompensāciju tādā pašā apmērā kā par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas izdarīti ar nodomu. 
  • Izteikt priekšlikumus un iebildumus par plānotajām izmaiņām var līdz 2024. gada 20. augustam. 

Likumprojektā “Grozījumi likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem”” paredzēts, ka par noziedzīgajiem nodarījumiem, kuri izdarīti aiz neuzmanības un kuru dēļ iestājušās kādas no likuma “Par valsts kompensāciju cietušajiem” (turpmāk – likums) 3. panta ceturtajā daļā minētajām sekām, izmaksās valsts kompensāciju tādā pašā apmērā kā par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti ar nodomu (tīši).

Izteikt priekšlikumus un iebildumus par minēto likumprojektu var līdz 2024. gada 20. augustam.

Kādos gadījumos šobrīd tiek izmaksāta valsts kompensācija cietušajiem

Šobrīd atbilstoši likuma 1. pantam fiziskajai personai, kura Kriminālprocesa likumā (KPL) noteiktajā kārtībā ir atzīta par cietušo, ir tiesības saņemt valsts kompensāciju par tīša noziedzīga nodarījuma dēļ radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu (kaitējumu).

Proti, spēkā esošā likuma redakcija paredz, ka valsts kompensācija nav izmaksājama, ja noziedzīgais nodarījums izdarīts aiz neuzmanības.

Likuma 3. pants paredz, ka cietušajam ir tiesības uz valsts kompensāciju arī tad, ja noziedzīgā nodarījuma izdarītājs vai viņa līdzdalībnieks nav noskaidrots vai viņš saskaņā ar Krimināllikumu (KL) nav saucams pie kriminālatbildības.

Vienlaikus saskaņā ar minēto pantu pašlaik tiesības uz valsts kompensāciju ir tad, ja tīša noziedzīga nodarījuma dēļ:

  • iestājusies personas nāve;
  • cietušajam nodarīti smagi vai vidēji smagi miesas bojājumi;
  • aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība;
  • cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris;
  • cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

 

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, sekas, kas radušās cietušajam aiz neuzmanības izdarīta noziedzīga nodarījuma dēļ, piemēram, vidēji smagi miesas bojājumi, smagi miesas bojājumi vai personas nāve, ir tādas pašas kā tīši izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem. 

Plānotās izmaiņas

Likumprojekts paredz izslēgt no likuma 1. panta un 3. panta ceturtās daļas vārdus “tīša”, tādā veidā paplašinot to personu loku, kurām ir tiesības saņemt valsts kompensāciju par noziedzīgajiem nodarījumiem, jo tajā tiks iekļautas arī tās personas, kuras cietušas noziedzīgajā nodarījumā, kas izdarīti aiz neuzmanības.

Likumprojekta anotācijā skaidrots: paplašinot kompensācijas saņēmēju loku, tiks atzīta un novērtēta arī neuzmanības dēļ nodarīto noziedzīgo nodarījumu izraisītā kaitējuma nozīme un ietekme uz cietušajiem:

“Izmaiņas veicinās lielāku sociālo taisnīgumu un nodrošinās valsts atbalstu visiem cietušajiem, tādējādi mazinot nevienlīdzību un veicinot sabiedrības uzticību tiesībaizsardzības sistēmai un valsts institūcijām kopumā.”

Plānots, ka minētās izmaiņas stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Līdz ar to likumprojektā papildus paredzēts ieviest pārejas noteikumu, nosakot, ka Tiesu administrācija līdz 2024. gada 31. decembrim izskatīs kompensācijas pieprasījumus un valsts kompensāciju piešķirs atbilstoši likuma regulējumam, kas bija spēkā līdz 2024. gada 31. decembrim.

Proti, līdz 2024. gada 31. decembrim tiesības saņemt valsts kompensāciju būs KPL noteiktajā kārtībā par cietušo atzītajai personai par tīša noziedzīga nodarījuma dēļ radīto kaitējumu, taču ar 2025. gada 1. janvāri tiesības saņemt valsts kompensāciju būs arī tādām personām, kurām kaitējums radies no noziedzīgā nodarījuma, kas izdarīts aiz neuzmanības.

UZZIŅAI

Tīšs noziedzīgs nodarījums

Krimināllikuma (KL) izpratnē noziedzīgs nodarījums atzīstams par izdarītu ar nodomu (tīši), ja persona to izdarījusi ar tiešu vai netiešu nodomu (skat. KL 9. pantu):

  • noziedzīgs nodarījums atzīstams par izdarītu ar tiešu nodomu, ja persona apzinājusies savas darbības vai bezdarbības kaitīgumu un to apzināti veikusi vai pieļāvusi vai arī apzinājusies savas darbības vai bezdarbības kaitīgumu, paredzējusi nodarījuma kaitīgās sekas un vēlējusies to iestāšanos;

  • noziedzīgs nodarījums atzīstams par izdarītu ar netiešu nodomu, ja persona apzinājusies savas darbības vai bezdarbības kaitīgumu, paredzējusi nodarījuma kaitīgās sekas un, kaut arī šīs sekas nav vēlējusies, tomēr apzināti pieļāvusi to iestāšanos.

Noziedzīgs nodarījums aiz neuzmanības

Savukārt atbilstoši KL 10. pantam noziedzīgs nodarījums atzīstams par izdarītu aiz neuzmanības, ja persona to izdarījusi aiz noziedzīgas pašpaļāvības vai noziedzīgas nevērības:

  • noziedzīgs nodarījums atzīstams par izdarītu aiz noziedzīgas pašpaļāvības, ja persona ir paredzējusi savas darbības vai bezdarbības kaitīgo seku iestāšanās iespēju, tomēr vieglprātīgi paļāvusies, ka tās varēs novērst;

  • noziedzīgs nodarījums atzīstams par izdarītu aiz noziedzīgas nevērības, ja persona nav paredzējusi savas darbības vai bezdarbības kaitīgo seku iestāšanās iespēju, kaut gan pēc nodarījuma konkrētajiem apstākļiem tai vajadzēja un tā varēja minētās kaitīgās sekas paredzēt.

Kā piedalīties publiskajā apspriešanā

Ar noteikumu projektu var iepazīties Vienotajā tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

Lai piedalītos publiskajā apspriešanā, jāatver Tiesību aktu projektu publiskā portāla (TAP portāla) sadaļa “Sabiedrības līdzdalība”.

Jāizvēlas un jāatver konkrētais tiesību akts (likumprojekts ir pieejams šeit), augšējā kreisajā stūrī jānospiež poga “Pieteikties”, kā arī jānorāda, ka esat privātpersona.

Lai turpinātu, jāautentificējas sistēmā ar identifikācijas rīkiem, piemēram, internetbanku, eID, “eParaksts mobile”, “Smart-ID”.

Izteikt priekšlikumus un iebildumus par likumprojektu var līdz 20. augustam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI