DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

#Budžets2025: Sākta valsts budžeta procesu pakāpeniska reforma

Otrdien, 8. oktobrī, valdība atbalstīja grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, ar kuriem paredzēts salāgot normas ar Eiropas Savienības ekonomikas pārvaldības ietvaru, kā arī ieviest jaunu pieeju pārskatu sagatavošanas procesam. Tāpat ar grozījumiem ir sākta valsts budžeta procesu pakāpeniska reforma un tiek pilnveidots pašvaldību finanšu stabilizācijas process.

Likumprojekts paredz mazināt administratīvo slogu, vienkāršot un efektivizēt budžeta sagatavošanas un izpildes procesus. Ministrijas un citas centrālās valsts iestādes valsts budžeta likumprojekta paskaidrojumos ietvers sasniedzamos politikas un darbības rezultatīvos rādītājus un tādas plānotās rādītāju vērtības, kuras ir paredzēts sasniegt ar valsts budžeta likumā piešķirto finansējumu. Ar grozījumiem likumā noteikts pienākums ministrijām līdz 30. aprīlim informēt Saeimas komisiju par iepriekšējā gadā sasniegtajiem darbības mērķiem un rezultātiem atbilstoši izlietotajiem resursiem un ieguvumu sabiedrībai.

Pilnveidotā valsts budžeta likuma struktūra tiks atspoguļota likumprojektā par valsts budžetu 2027. gadam un budžeta ietvaru 2027., 2028., 2029. un 2030. gadam. Līdz tam 2025. gada laikā jāsakārto normatīvā bāze, kuru iestādes piemēros 2026. gadā, sagatavojot budžeta pieprasījumus 2027. gadam.

Turpmāk valdībai līdz kārtējā gada 15. aprīlim jāiesniedz Saeimai Latvijas vidēja termiņa Fiskāli strukturālais plāns vai tā gadskārtējais progresa ziņojums. Par to Saeimas sēdē ziņos finanšu ministrs,  ietverot informāciju par makroekonomiskās attīstības scenāriju, fiskālās politikas stratēģiju un fiskālās politikas vidēja termiņa mērķiem, plānā ietvertajām strukturālajām reformām un investīcijām, kā arī par iespējamiem valsts budžeta prioritārajiem attīstības virzieniem.

Jaunais regulējums nosaka arī pašvaldību finanšu stabilizācijas procesa uzsākšanas, uzraudzības  un procesa izbeigšanas kārtību, kas šogad veiksmīgi pārbaudīta, risinot Rēzeknes pašvaldības finanšu stabilizācijas jautājumus. Tāpat likumprojekts paredz noteikt līdzvērtīgu atbildību pašvaldību vadītājiem par saistību uzņemšanos bez asignējuma un apropriācijas izpildi, kā tas ir noteikts budžeta finansētu institūciju vadītājiem.

Piedāvātie grozījumi nodrošinās operatīvāku, mūsdienu tehnoloģiju iespējām atbilstošāku un valsts budžetam ekonomiskāku finanšu uzraudzību pašvaldībām, kurās uzsākts finanšu stabilizācijas process.

Grozījumi likumā par budžetu un finanšu vadību tiek virzīti likumprojekta “Par valsts budžetu 2025. gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam” pavadošo likumprojektu paketē.

Likumprojekts skatāms Tiesību aktu projektu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI