SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
Šodien
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Labklājība
4
4

Nākamgad paaugstinās zemāko minimālo ienākumu slieksni – būs lielāks GMI un vairāki citi sociālie pabalsti

GMI slieksnis 2024. gadam aprēķināts no ienākumu mediānas 685,78 eiro apmērā. 2025. gadā GMI līmeni aprēķinās no mediānas, kas būs 754,74 eiro liela.

FOTO: Zane Bitere, LETA.

No nākamā gada paredzēts palielināt valstī zemāko minimālo ienākumu slieksni, nosakot to 22% apmērā no ienākumu mediānas. Līdz ar to pieaugs garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts un vairāki citi minimālie pabalsti, kas pašreiz tiek piešķirti 20% apmērā no ienākumu mediānas. Pieaugot mediānai, katru gadu pieaug pabalstu summa. Tā kļūs lielāka arī atvietojuma procentu palielinājuma ietekmē. 

īsumā
  • No 2025. gada paredzēts palielināt valstī zemāko minimālo ienākumu slieksni, nosakot to 22% apmērā no ienākumu mediānas pašreizējo 20% vietā. 
  • Procentuālais apmērs tiek mainīts pēc Satversmes tiesas lēmuma, kurā pašreizējais minimālo ienākumu zemākais līmenis sociālās palīdzības sniegšanai atzīts par neatbilstošu. 
  • Minimālo ienākumu slieksnis kā atskaites summa tiek piemērots vairākiem sociālās drošības sistēmas pabalstiem. 
  • Paaugstinot minimālo ienākumu slieksni, palielināsies arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts pensijas vecumu sasniegušajām personām, kurām nav tiesību saņemt valsts pensiju. 

Minimālo ienākumu slieksnim lielāks procents no mediānas

Minimālo ienākumu sliekšņa procentuālais palielinājums ir paredzēts likuma “Par sociālo drošību” grozījumos un ar to saistītajos likumprojektos, kas iekļauti nākamā gada valsts budžeta projektu pavadošajā likumprojektu paketē.

Minimālo ienākumu slieksnis ienākumu mediānai tiek piesaistīts kopš 2023. gada 1. jūlija. Līdz ar to vairs netiek noteiktas konkrētas pabalstu summas – tās katru gadu mainās atbilstoši ienākumu mediānas izmaiņām. Ja mediāna pieaug, tad lielāki kļūst arī pabalsti.

Likumā “Par sociālo drošību” pašreiz noteikts, ka minimālo ienākumu slieksnis nevar būt zemāks par 20% no Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

Minimālo ienākumu slieksni izmanto, lai aprēķinātu GMI un no tā izrietošo GMI pabalstu un mājokļa pabalstu. Garantētā minimālo ienākumu robeža jāievēro pašvaldībām sociālās palīdzības sniegšanai. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta pirmā daļa noteic: “Garantēto minimālo ienākumu (GMI) slieksnis ir 20% no ienākumu mediānas.”

 

Plašāk par tēmu LV portālā >>

GMI slieksni 2025. gadā plāno paaugstināt līdz 22% no ienākumu mediānas

Ar sagatavotajiem grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzēts noteikt, ka GMI slieksnis, sākot ar 2025. gadu, būs 22% no ienākumu mediānas.

Procentuālais apmērs tiek mainīts pēc Satversmes tiesas sprieduma, kurā atzīts, ka minimālā ienākuma slieksnis, atbilstoši kuram pašvaldības piešķir sociālo palīdzību, nav pietiekams un ir jāpieņem tāds tiesiskais regulējums, lai minimālo ienākumu slieksnis kopā ar citiem sociālās drošības sistēmas pasākumiem nodrošinātu trūcīgām personām cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi.

Plašāk par tēmu >>

Kopš 2023. gada 1. jūlija GMI slieksnis jau ir palielinājies atbilstoši mediānas pieaugumam.

GMI slieksnis 2024. gadam aprēķināts no ienākumu mediānas 685,78 eiro apmērā.

Līdz ar to GMI šogad ir 137 eiro pirmajai personai mājsaimniecībā un 96 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā (piemēro koeficientu 0,7).

2025. gadā GMI līmeni aprēķinās no minimālo ienākumu mediānas, kas būs 754,74 eiro. Tas nozīmē – ja atvietojums tiks noteikts 22% apmērā, tad GMI pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā būs 166 eiro, savukārt pārējām personām mājsaimniecībā – 116 eiro.

GMI līmenis tiek izmantots arī mājokļa pabalsta aprēķina formulā.

Pieaugs citi minimālie sociālā atbalsta maksājumi

Likumprojektu izstrādātāja Labklājības ministrija anotācijā norāda, ka minimālo ienākumu zemākais slieksnis (pašreiz 20% apmērā no ienākumu mediānas) ir noteikts vairākos tiesību aktos:

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra pārskatīšana ietekmē arī citus sociālos pabalstus, kuru lielums izriet no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra un tādējādi rada priekšnosacījumu pārskatīt arī apbedīšanas pabalstu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēja nāves gadījumā, bezdarbnieka nāves gadījumā un sociāli apdrošinātas personas apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā, bezdarbnieka pabalstu vai pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas dēļ cietušajām personām.

Arī šo pabalstu lielums pašreiz ir noteikts 20% apmērā no ienākumu mediānas. Tādējādi, palielinot minimālo ienākumu zemāko slieksni uz 22%, palielināsies arī minēto pabalstu apmēri.

Lai salāgotu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta procentuālo apmēru arī turpmāk, likumprojektā “Grozījums Valsts sociālo pabalstu likumā” 13. panta 1.1 daļā, 1.2 daļas 1. punktā un 1.3 daļas 1. punktā pašreizējie 20% no ienākuma mediānas pabalstam tiek aizstāti ar 22%. Tādējādi tām personām, kurām šobrīd valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra noteikšanā tiek piemēroti 20% no aktuālās ienākumu mediānas, no 2025. gada 1. janvāra tiks piemēroti 22% no ienākumu mediānas.

Likumā “Par sociālo drošību” noteikts: minimālo ienākumu sliekšņus pārskata vienlaikus katru gadu 1. janvārī, ņemot vērā aktuālo ienākumu mediānu. Ja pārskata gadā aktuālā ienākumu mediāna nemainās vai samazinās, tad minimālo ienākumu sliekšņi paliek iepriekš noteiktajā apmērā.

Satversmes tiesa spriedumā par minimālo ienākumu sliekšņiem ir arī norādījusi, ka izmaiņas jāsaskaņo ar valsts budžetu nākamajam saimnieciskajam gadam.

Sociālās jomas likumprojekti ir iekļauti 8. oktobra valdības sēdes ar valsts budžeta likumprojektu saistīto jautājumu daļā.

Kas un kad nosaka ienākumu mediānu

Līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo (jaunāko) ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam.

Labklājības ministrija saistībā ar minimālo ienākumu reformu 2023. gadā LV portālā ir sniegusi skaidrojumu “Ko nozīmē minimālo ienākumu mediāna, un kāpēc tā ir nepieciešama?”.

Ir vajadzīgs sociālekonomiski pamatots rādītājs, pēc kura aprēķināt minimālos pabalstus un pensijas, lai nodrošinātu adekvātas izmaksājamās summas.

Situācijās, kad datu kopā ir atsevišķas ļoti lielas vai ļoti mazas vērtības – ja ir ļoti zemi un ļoti augsti ienākumi –, vidējie rādītāji nesniedz objektīvu informāciju par iedzīvotāju ienākumiem, tāpēc tā vietā tiek izmantota mediāna. Mediāna ir matemātisks rādītājs, kas atrodas augošā vai dilstošā kārtībā sakārtotas rādītāju rindas vidū. Tas nozīmē, ka mediāna ir šīs rādītāju rindas viduspunkts un tiek izslēgti lielākie un mazākie rādītāji. Minimālo ienākumu mediānas rādītājs tiek iegūts no Centrālās statistikas pārvaldes veiktās mājsaimniecību aptaujas, kurā piedalās ap 6000 mājsaimniecību. Dati par minimālo ienākumu mediānu ir pieejami CSP mājaslapā.

Minimālajiem ienākumu sliekšņiem no 2023. gada 1. jūlija tika izmantota 2020. gada ienākumu mediāna, un tā bija 626,57 eiro. No 2024. gada 1. janvāra tiek piemērota 2021. gada ienākumu mediāna – 685,78 eiro –, savukārt no 2025. gada 1. janvāra tiks piemērota 2022. gada ienākumu mediāna – 754,74 eiro. Tā ir CSP aktuālā (jaunākā) publicētā mediāna.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI