DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Valdība lemj saglabāt samazināto PVN likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem

Valdība šodien, 8. oktobrī, nolēma saglabāt samazināto PVN 12% likmi Latvijai raksturīgajiem svaigajiem augļiem ogām un dārzeņiem arī pēc 2024. gada 31. decembra.

Zemkopības ministrs Armands Krauze akcentē: “No samazinātās likmes iegūst gan vietējie ražotāji, gan iedzīvotāji, kuriem šo produktu grupa būtu uzturā jālieto vairāk, un šis ir veids, kā motivēt iedzīvotājus ēst veselīgāk, vienlaikus atbalstot nozares uzņēmējus. Ņemot vērā, ka samazināto PVN likmi Latvijai raksturīgajiem svaigajiem augļiem, ogām un dārzeņiem kompensē ar beztermiņa akcīzes nodokli bezalkoholiskajiem cukurotajiem dzērieniem, samazinātā likme šai produktu grupai ir piemērojama arī turpmāk.”

Eiropas Savienībā PVN samazināto likmi ievieš, lai konkrētas preces būtu lētākas un pieejamākas galapatērētājiem. PVN likmes palielināšana svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem nenoliedzami paaugstinātu gala cenu, un tas lielai daļai Latvijas iedzīvotāju liegtu nopirkt augļus, ogas un dārzeņus, kas ir uzturā vēlami un veselīgi produkti.

Zemkopības ministrija (ZM) šodien iepazīstināja Ministru kabinetu (MK) ar informatīvo ziņojumu “Par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes divpadsmit procentu apmērā ietekmi uz svaigu augļu, ogu un dārzeņu cenām”, informējot par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 12% likmes ietekmi uz svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegāžu cenu galapatērētājiem un šī produkcijas cenas atšķirību Baltijas valstīs.

No 2024. gada 1. janvāra Latvijā svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem sāka piemērot 12% PVN likmi iepriekš piemērotās samazinātās 5% PVN likmes vietā. Lai novērtētu PVN izmaiņu ietekmi uz svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādes cenu galapatērētājiem, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) veica pētījumu par svaigu augļu, ogu un dārzeņu ikmēneša cenu divu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā dominējošu pārtikas mazumtirdzniecības tīklu internetveikalos.

LBTU secinājusi, ka Latvijas pārtikas mazumtirdzniecības tīklos 2024. gada janvārī un februārī svaigu augļu, ogu un dārzeņu cena bez atlaidēm vidēji palielinājās par 6,5%, bet cena ar atlaidēm – par 7,9% salīdzinājumā ar 2023. gada novembra un decembra cenu. Cenas palielinājums aptuveni atbilda PVN likmes izmaiņām. Dažu produktu cenas kāpums bija krietni straujāks par PVN palielinājumu, bet tas lielākoties saistīts ar pašu produktu iepirkuma cenas palielināšanos.

Salīdzinot cenas Baltijas valstu mazumtirdzniecības tīklos, redzams, ka svaigu augļu, ogu un dārzeņu vidējais cenu indekss mazumtirdzniecībā Latvijā ir zemāks par analogas produkcijas

vidējo cenu indeksu Lietuvā un Igaunijā:

· Lietuvā svaigu augļu, ogu un dārzeņu vidējais cenu līmenis bez atlaidēm ir bijis par 9% augstāks, bet vidējo cenu līmenis ar atlaidēm – par 10% augstāks nekā Latvijā, un tas kopumā atbilst PVN likmes starpībai starp Latviju un Lietuvu (+8%),

· Igaunijā svaigu augļu, ogu un dārzeņu vidējo cenu līmenis bez atlaidēm ir tikai par 2% augstāks, bet vidējo cenu līmenis ar atlaidēm – par 5% augstāks nekā Latvijā, un tas neatspoguļo PVN likmes starpību starp Latviju un Igauniju (+9%).

Tā kā svaigu augļu, ogu un dārzeņu cenas veidošanas politika katrā no Baltijas valstīm ir atšķirīga, ir vērojamas salīdzinoši lielas cenas atšķirības starp analizētajiem svaigu augļu, ogu un dārzeņu produktiem. Šīs atšķirības starp Baltijas valstīm nevar izskaidrot tikai ar noteiktajām PVN likmēm, jo cenas apmēru ietekmē daudzi mainīgie faktori. Svarīgākais no tiem ir iepirkuma cena, kas atkarīga no sezonalitātes, darbaspēka un citām izmaksām, kā arī patērētāju uzvedība, pirktspēja un pat konkurence starp pārtikas mazumtirdzniecības tīkliem.

Vairāk informācijas MK tīmekļvietnē: informatīvais ziņojums “Par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes divpadsmit procentu apmērā ietekmi uz svaigu augļu, ogu un dārzeņu cenām”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI