SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Satiksme

Sabiedriskajā apspriešanā: Noteikumi par informācijas paziņošanu, ja ar tehnisku līdzekli tiek fiksēts pārkāpums ceļu satiksmē

FOTO: Ieva Čīka, LETA.

Līdz 25. oktobrim sabiedriskajai apspriešanai nodots Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredzēs kārtību, kādā transportlīdzekļa īpašniekam nekavējoties tiks paziņots, ka ar tehnisku līdzekli ticis fiksēts pārkāpums – piedalīšanās ceļu satiksmē bez derīgas tehniskās apskates vai OCTA. Plānots, ka paziņojumu CSDD nosūtīs uz e-pasta adresi, ko, izmantojot iestādes e-pakalpojumus, ir norādījis pats transportlīdzekļa īpašnieks.

2025. gada 1. janvārī stāsies spēkā Ceļu satiksmes likuma (CSL) 43.7 panta 1.1 daļa, kas paredz nekavējoties nosūtīt informāciju transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam, valdītājam)1 ja, neapturot transportlīdzekli, ar tehnisko līdzekli ir fiksēts pārkāpums – ceļu satiksmē tiek izmantots transportlīdzeklis, kuram noteiktā termiņā nav veikta tehniskā apskate vai kura īpašniekam nav obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA).

Šī informācija ir nosūtāma elektroniski, ja adresāta dati elektroniskai saziņai ir zināmi.

Kārtību, kādā informācija par fiksēto pārkāpumu ir paziņojama transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam, valdītājam), noteiks Ministru kabinets (MK).

Tāpēc līdz 25. oktobrim sabiedriskajai apspriešanai nodots MK noteikumu projekts “Prasības un kārtība tehnisko līdzekļu uzstādīšanai uz ceļiem un prasības informācijas nosūtīšanai un saņemšanai no tehniskajiem līdzekļiem apstrādei transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un kārtība informācijas par fiksēto pārkāpumu paziņošanai”.

Plānots, ka jaunais, būtiski papildinātais regulējums aizstās šobrīd spēkā esošos MK noteikumus Nr. 224 “Prasības un kārtība tehnisko līdzekļu uzstādīšanai uz ceļiem un prasības informācijas nosūtīšanai un saņemšanai no tehniskajiem līdzekļiem apstrādei transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā”.

Noteikumus plānots papildināt ar jaunu IV sadaļu “Informācijas par fiksēto pārkāpumu paziņošana”, kurā tiks noteikta kārtība, kādā par fiksēto pārkāpumu jāpaziņo transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam).

Paziņojumu nosūtīs uz CSDD rīcībā esošo e-pasta adresi

Sabiedriskajai apspriešanai nodotais noteikumu projekts paredz: 

  • ja minētais pārkāpums – piedalīšanās ceļu satiksmē bez derīgas transportlīdzekļa tehniskās apskates vai OCTA – ir fiksēts ar tehnisku līdzekli, neapturot transportlīdzekli, tad Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā automātiskā datu apstrādes režīmā tiek sagatavots informatīvais paziņojums par fiksēto gadījumu;
  • informatīvajā paziņojumā ietver šādu informāciju:
      • fiksētais pārkāpums (norādāms viens no diviem iespējamajiem pārkāpumiem, proti, transportlīdzekļa izmantošana ceļu satiksmē, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate vai kura īpašniekam nav OCTA, vai arī abi minētie pārkāpumi, ja tie tiek fiksēti vienlaikus);
      • pārkāpuma datums un laiks;
      • fiksētā transportlīdzekļa marka un valsts reģistrācijas numurs;
      • atgādinājums par to, ka atbilstoši CSL 20. panta pirmās daļas regulējumam transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) ir pienākums darīt visu nepieciešamo, lai ceļu satiksmē netiktu izmantoti tādi viņa lietošanā esošie transportlīdzekļi, kuriem nav dota atļauja piedalīties ceļu satiksmē vai uz kuriem attiecas aizliegums piedalīties ceļu satiksmē;
  • paziņojums ir informatīvs un ir derīgs bez amatpersonas paraksta;
  • sagatavoto informatīvo paziņojumu par fiksēto pārkāpumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu darba dienu laikā pēc informācijas saņemšanas Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā elektroniski nosūta transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam, valdītājam) uz CSDD uzturētajos e-pakalpojumos norādīto e pasta adresi.

Kā piedalīties publiskajā apspriešanā

Ar MK noteikumu projektu iespējams iepazīties Vienotajā tiesību aktu projektu publiskajā portālā (TAP portāls).

Lai piedalītos publiskajā apspriešanā, jāatver TAP portāla sadaļa “Sabiedrības līdzdalība”.

Jāizvēlas un jāatver konkrētais tiesību akts (noteikumu projekts ir pieejams šeit), augšējā labajā stūrī jānospiež poga “Pieteikties”, kā arī jānorāda, ka esat privātpersona.

Lai turpinātu, jāautentificējas sistēmā ar identifikācijas rīkiem, piemēram, internetbanku, eID, “eParaksts mobile”, “Smart-ID”.

Izteikt priekšlikumus un iebildumus par minēto MK noteikumu projektu var līdz 25. oktobrim.

UZZIŅAI

Šobrīd Saeimā tiek skatīts likumprojekts “Grozījumi Administratīvās atbildības likumā”, kura mērķis ir nodrošināt tiesisko regulējumu efektīvam un ātram administratīvā pārkāpuma procesam elektroniskajā vidē. Tostarp minētais likumprojekts paredz papildināt AAL 162. pantu ar sesto daļu, nosakot, ka tad, ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu un soda piemērošanu var pieņemt, balstoties tikai uz automātisku datu apstrādi.

 

Plašāk par tēmu LV portālā:

1 Informācija ir nosūtāma Administratīvās atbildības likuma 162. panta pirmajā daļā minētajai personai. Proti, ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, tad sodu par pārkāpumu piemēro Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam turētājam vai, ja turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, – transportlīdzekļa īpašniekam vai valdītājam, bet, ja pārkāpums izdarīts ar transportlīdzekli, kas nodots tirdzniecībai (tam uzstādītas tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmes vai tas reģistrēts tirdzniecības reģistrā), – komersantam, kurš tirgo attiecīgo transportlīdzekli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI