SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība

Turpmāk skolām jānodrošina higiēniskās paketes; nostiprināta arī prasība neapmeklēt skolu infekcijas slimību gadījumā

Stājas spēkā 17.10.2024.

FOTO: Freepik.

Stājas spēkā grozījumi, kas paredz pienākumu turpmāk visās skolās nodrošināt bezmaksas higiēniskās paketes. Savukārt, lai veicinātu izpratni par to, kad bērns veselības stāvokļa dēļ nedrīkst apmeklēt izglītības iestādi, nostiprināta prasība nedoties uz skolu, ja novērojama kāda infekcijas slimības pazīme. 

Izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 610 “Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas”, kuri stājas spēkā 2024. gada 17. oktobrī.  

Higiēniskās paketes tiks nodrošinātas atbilstoši katras izglītības iestādes budžeta iespējām 

Līdz šim MK noteikumu Nr. 610 29. punkts paredzēja, ka izglītības iestāžu tualetēs jābūt pieejamam tualetes papīram vai salvetēm, šķidrajām ziepēm vai citam roku mazgāšanas līdzeklim un roku žāvēšanas vai susināšanas ierīcei vai līdzeklim. Stājoties spēkā grozījumiem, punkts papildināts ar norādi, ka izglītības iestādēm jānodrošina arī higiēniskās paketes ar vismaz vidēju uzsūktspēju. 

Grozījumu anotācijā norādīts, ka izglītības iestādēm būs tiesības izvēlēties, kurā vietā atradīsies menstruālās higiēnas preces – tualetē vai citviet, piemēram, skolas medmāsas kabinetā.  

Izglītības iestādei jāinformē izglītojamie par menstruālo higiēnas preču atrašanās vietu un saņemšanas iespējām.  

Grozījumi, kas attiecas uz visām skolām, kuras īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas, stājas spēkā jau šajā mācību gadā.  

Kā norādīts anotācijā, piedāvātais risinājums neietekmē izglītības iestādes un pašvaldības budžetu un nepieciešamās higiēnas preces var nodrošināt, pārplānojot izglītības iestādei vajadzīgo preču klāstu. Vienlaikus par grozījumiem atbildīgā Veselības ministrija (VM) norāda, ka higiēniskās paketes tiks iegādātas atbilstoši katras izglītības iestādes budžeta iespējām. 

VM informē, ka paketes dažādā apjomā jau šobrīd ir pieejamas 36% skolu jeb 199 izglītības iestādēs, taču līdz šim tās nodrošināt nebija obligāta prasība.  

Noteikumi grozīti, reaģējot uz portālā manabalss.lv Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla 2023. gada martā iesniegto iniciatīvu “Bezmaksas higiēnas preces meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs”, par ko īsā laikā parakstījās 10 000 iedzīvotāju un kas nonāca izskatīšanā Saeimā.  

Iniciatīvas autori norādījuši, ka saskaņā ar 2022. gadā Austrumlatvijā veikto pētījumu 17% meiteņu kavējušas mācību procesu higiēnas preču neesamības dēļ, bet 41% – rīkojušās nepareizi, tai skaitā savu veselību apdraudoši, gadījumos, kad menstruālais cikls bija sācies pēkšņi un nepieciešamās higiēnas preces nav bijušas pieejamas. 

Izglītojamie nedrīkst apmeklēt skolu, ja ir akūtas infekcijas slimības pazīmes 

Lai veicinātu vecāku izpratni par gadījumiem, kad bērnam, saslimstot ar infekcijas slimību, ir jāievēro mājas karantīna un viņš nedrīkst apmeklēt izglītības iestādi, MK noteikumi Nr. 610 papildināti ar 6.1 punktu, nosakot: lai nepieļautu infekcijas slimību izplatību izglītības iestādē, izglītojamais neapmeklē izglītības iestādi, ja viņam ir akūtas infekcijas slimības pazīmes (caureja, vemšana, ādas, gļotādas vai acu ābolu dzelte, paaugstināta ķermeņa temperatūra, infekciozas izcelsmes izsitumi).  

VM skaidro, ka infekcijas slimības parasti pāriet pašas neatkarīgi no tā, kādi medikamenti tiek lietoti, to akūtā fāze var ilgt līdz trim dienām un pēc tam veselības stāvoklis pamazām uzlabojas. Tāpēc bērnu ar šādu infekcijas slimību nav jāsteidzas vest pie ārsta, jo došanās uz ārstniecības iestādi var radīt komplikācijas vai atkārtotu saslimšanas epizodi, kas pagarinās ārstēšanās procesu un liegs apmeklēt izglītības iestādi ilgstošākā laika periodā.  

Tā vietā VM iesaka vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu, kā arī iepazīties ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sagatavoto algoritmu, kas palīdzēs novērtēt situāciju un atbilstoši rīkoties.  

VM atgādina, ka epidemioloģisko drošību regulējošie normatīvie akti nenosaka prasību iesniegt ārsta izziņu, lai attaisnotu skolēna prombūtni infekcijas slimības dēļ. Līdz ar to ir nepamatota pašreiz bieži novērojamā izglītības iestāžu prakse prasīt ārsta izziņu par skolēna prombūtni, ja tā nav nepieciešama pēc medicīniskajiem apsvērumiem.  

Vienlaikus MK noteikumi Nr. 89 Kārtība, kādā izglītības iestāde informē izglītojamo vecākus, pašvaldības vai valsts iestādes, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi” noteic, ka vecāku pienākums ir informēt izglītības iestādi, ja bērns slimības dēļ to neapmeklē.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI