SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
Šodien
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme

Dzīvnieki uz ceļa. Kā izvairīties no sadursmes un kā rīkoties, ja negadījums tomēr noticis

Rudens un ziemas periodā dzīvniekus uz ceļa sastopam biežāk – pārnadžiem sākas riesta laiks, dzīvnieki iznāk ēst ābolus, kas aug ceļmalās, vai barojas ar lauksaimniecības produkciju. Līdz ar rudens iestāšanos pasliktinās arī redzamība, jo biežāk līst lietus un ir migla, rītos vēlāk kļūst gaišs, bet vakaros ātrāk satumst. Autovadītājiem ir jābūt uzmanīgiem, īpaši meža apvidū un ceļa posmos, kuri aprīkoti ar brīdinājuma ceļazīmēm “Savvaļas dzīvnieki”. Valsts ceļu tīklā ar šādām ceļazīmēm ir aprīkoti 98 ceļu posmi. 

Ja uz ceļa sastapts dzīvnieks 

“Ieraugot meža dzīvniekus ceļa malā, autovadītājiem ieteicams samazināt braukšanas ātrumu, jo dzīvnieka reakcija un kustības nav paredzamas. Ātruma samazinājumam ir jābūt diezgan pamatīgam, lai nepieciešamības gadījumā autovadītājs spētu vai nu ātri apstādināt transportlīdzekli, vai arī veikt drošu apdzīšanas manevru,” stāsta “Drošas braukšanas skolas” vadītājs Jānis Vanks. 

Ja tas ir neliels dzīvnieks, tad stūre ir jātur taisni un jāsamazina ātrums. Pat ja notiks sadursme, cilvēki paliks neskarti. Savukārt no tiem dzīvniekiem, kuri ir augstāki par motora pārsegu un trieciena laikā var trāpīt priekšējā stiklā, jāmēģina izvairīties.  

Ja pāri ceļam pārskrien dzīvnieks, tad nekavējoties jābremzē, jo šim dzīvniekam var sekot vēl citi. Ja dzīvnieks neiet prom, tad var mēģināt to aizbiedēt ar skaņas signālu vai apbraukt pa pretējo joslu, iepriekš pārbaudot, vai netuvojas citas automašīnas, bet nedrīkst veikt straujus manevrus.  

Nedrīkst atstāt notikuma vietu un piesavināties notriekto dzīvnieku 

Ja tomēr ir noticis ceļu satiksmes negadījums ar dzīvnieku, kurā ir cietušie, un transportlīdzeklis nevar turpināt ceļu, tad par to jāinformē Valsts policija (VP), zvanot uz tālruņa numuru 110 vai 112.  

Valsts policija atgādina, ka nekādā gadījumā nedrīkst atstāt notikuma vietu, jo sadursme starp transportlīdzekli un meža zvēru ir uzskatāma par ceļu satiksmes negadījumu. 

Ceļu satiksmes likuma 63. panta piektajā daļā noteikts, ka par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma, pārkāpjot noteikto kārtību, piemēro naudas sodu [..] no četrpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām (70–700 eiro) un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz laiku no trim mēnešiem līdz diviem gadiem vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma. 

Notriekto dzīvnieku piesavināties nedrīkst, jo saskaņā ar Medību likumu tā ir nelikumīga medījamo dzīvnieku ieguve un par to piemērojams sods.  

Medību likuma 32. panta 24. daļa paredz, ka par medību produkcijas piesavināšanos piemēro naudas sodu fiziskajai personai no piecām līdz piecdesmit naudas soda vienībām (25–250 eiro), bet juridiskajai personai – no divdesmit līdz piecdesmit naudas soda vienībām (100–250 eiro). 

Jāatceras, ka dzīvnieki var būt arī slimi, kā arī dzīvam un ievainotam dzīvniekam labāk netuvoties, jo tas var būt agresīvs.  

Veterinārmedicīnas likumā noteikts, ka bezsaimnieka dzīvnieku līķu savākšanu nodrošina pašvaldība. Ja notriektais dzīvnieks atrodas uz valsts autoceļa, tad par to var informēt VSIA “Latvijas Valsts ceļi”, zvanot uz bezmaksas diennakts tālruni 80005555. 

Mobilā lietotne “Mednis” 

VP pārstāve Līna Bagdone norāda: “Ja nav cietušo un transportlīdzeklis var turpināt ceļu, tad pietiek ar to, ka par negadījumu tiek informēts Valsts meža dienests. Tomēr, ja cilvēks pēc tam grib saņemt no apdrošinātāja kādu atlīdzību, tad policijai ir jāzvana jebkurā gadījumā. Tāpēc mēs vienmēr iesakām vispirms zvanīt policijai, kas tālāk nodod informāciju arī Valsts meža dienestam.” 

Valsts meža dienests aicina sadursmē notriektos vai ievainotos dzīvniekus reģistrēt mobilajā lietotnē “Mednis”. Reģistrējot notriekto dzīvnieku šajā lietotnē, informācija par precīzu tā atrašanās vietu tiek nosūtīta uz Meža valsts reģistru un novirzīta atbildīgajai Valsts meža dienesta amatpersonai, kas pieņem lēmumu par turpmāko rīcību ar dzīvnieku. Precīzi norādīta atrašanās vieta palīdz dzīvnieku atrast pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk organizēt tā savākšanu. Lietotnē “Mednis” var ziņot arī par atrastiem kritušiem dzīvniekiem. 

Mobilā lietotne “Mednis” bez maksas ir pieejama gan “Android”, gan “Apple iOS” ierīcēm.  

Valsts meža dienests iesaka jau laikus lejupielādēt lietotni mobilajā telefonā un apgūt tās lietošanu.  

Lai paziņotu par atrastu notriektu vai bojāgājušu dzīvnieku, lietotnē jāatver sadaļa “Novērojumi”, tālāk jāizvēlas veids “Bojā gājis”, jāatzīmē dzīvnieka suga un cita norādītā informācija. Tāpat nepieciešams augšupielādēt bojāgājušā dzīvnieka fotoattēlu. 

Jāņem vērā, ka par bojāgājušo dzīvnieku jāziņo, atrodoties tieši notikuma vietā, jo lietotne automātiski nolasa tālruņa atrašanās vietas koordinātas. Tas nozīmē, ka mobilajā telefonā jābūt iespējotai atrašanās vietas noteikšanas funkcijai. Ja iesniegšanas brīdī nav pieejams interneta savienojums, tad lietotne nosūtīs ievadīto informāciju, tiklīdz savienojums atjaunosies. 

LV portāla infografika

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI